c S

Bruselj predlaga vključitev Hrvaške v schengenski informacijski sistem

19.01.2017 09:18 Bruselj, 18. januarja (STA) - Evropska komisija je danes predlagala postopno vključitev Hrvaške v schengenski informacijski sistem (SIS). Dostop do SIS je ključen za ustrezno izvajanje nadzora na mejah EU, kar je glavna prioriteta unije pri soočanju z migracijskimi izzivi in teroristično grožnjo.

Vključitev Hrvaške v SIS je pomemben korak pri krepitvi učinkovite izmenjave informacij med članicami unije in varnosti evropskih državljanov, so poudarili v Bruslju.

Ukrep bo po navedbah komisije okrepil sodelovanje med Hrvaško ter schengenskimi članicami pri iskanju oseb, povezanih s kriminalom, pogrešanih oseb ali ukradenih vozil in dokumentov.

Komisija je ukrep predlagala, ker Hrvaška izpolnjuje tehnične in pravne zahteve za začetek vključevanja v sistem.

V tej fazi bo lahko država uporabljala SIS samo za sodelovanje na področju kazenskega pregona, so še izpostavili v komisiji.

V schengenskem prostoru, kjer načeloma ni nadzora na notranjih mejah, je 26 evropskih držav. Med njimi je 22 članic unije (razen Velike Britanije, Irske, Romunije, Bolgarije, Hrvaške in Cipra) ter štiri nečlanice (Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica).