c S

Na protestu proti znižani prispevni stopnji za poklicne pokojnine približno 1000 ljudi

18.01.2017 16:03 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Sindikati s člani na težkih delovnih mestih in mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče opravljati, so danes na protestu pred ministrstvom za delo zahtevali vrnitev prispevne stopnje za poklicne pokojnine na 9,25 odstotka. Na ministrstvu so jim zagotovili, da bodo njihove zahteve preučili.

Približno 1000 predstavnikov delavcev na težkih in zdravju škodljivih delovnih mestih ter mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati, je na protestu pred ministrstvom za delo opozorilo, da nižja prispevna stopnja številnim ne bo omogočila poklicne pokojnine, s katero bi dostojno dočakali starostno upokojitev.

Predstavniki težkih poklicev, med njimi rudarji, policisti in vojaki, so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z napisi, kot so "sita Kopačeva na razume kopačev" in "denar ljudem, ne zavarovalnicam".

"Poklicna pokojnina ni privilegij, ampak pravica," je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Po njegovih besedah ne bodo dovolili, da jim razvrednotijo poklicno zavarovanje.

Zbrane je med drugim nagovoril tudi Darko Milenkovič iz Sindikata ministrstva za obrambo. Na ministrstvo je naslovil vprašanje: "Ali veste, kaj pomeni za vojaka, policista ali koga drugega, ko mu na Kapitalski družbi rečejo, da na svojem osebnem računu nima dovolj sredstev za poklicno upokojitev? Da se ne more poklicno upokojiti, čeprav se želi?"

Od ministrice za delo Anje Kopač Mrak so zahtevali, da vrne prispevno stopnjo z zdajšnjih osem odstotkov vsaj na 9,25 odstotka, kot je veljalo pred novim pokojninskim načrtom poklicnega zavarovanja. Ta se je začel uporabljati z letošnjim letom.

Po oceni sedmih sindikalnih central, ki so organizirale današnje protestne demonstracije, bo znižana prispevna stopnja ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih. Že zdaj je premalo sredstev za poklicno upokojitev za 50 zavarovancev, medtem ko bo v prihodnjih desetih letih premalo sredstev za 50 do 80 zavarovancev, menijo.

Že če bi ostala 9,25-odstotna prispevna stopnja, bi primanjkljaj v prihodnjih desetih letih po njihovih izračunih znašal 2,2 milijona evrov.

Na ministrstvu za delo, kjer so jih po protestu sprejeli na pogovor, bodo njihove zahteve preučili, je novinarjem po pogovoru zagotovil državni sekretar na ministrstvu Peter Pogačar.

Ponovil pa je, da se bo po oceni Kapitalske družbe le na osebnih računih približno 600 zavarovancev v poklicnem zavarovanju nabralo premalo sredstev za poklicno upokojitev. A ta primanjkljaj bo pokrit iz solidarnostnih rezerv, je dejal.

Pokojninski načrt poklicnega zavarovanja je bil po njegovih besedah pripravljen na podlagi sprememb pokojninskega zakona. Ključna zakonska sprememba je bila zvišanje poklicne pokojnine na tak znesek, kot bi ga dobili s 40 leti pokojninske dobe. Hkrati je določila, da se tistemu, ki bo imel na osebnem računu premalo sredstev za poklicno upokojitev, pokrije primanjkljaj iz solidarnostnih rezerv.

Poklicno zavarovanje se izvaja v okviru sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki ga upravlja Kapitalska družba. Vanj je bilo septembra lani vključenih 45.975 zavarovancev, med katerimi jih je 18.790 imelo sredstva v zadržanju.