c S

Po besedah Merklove in Gentilonija govor Mayeve prinesel nekaj več jasnosti glede brexita

18.01.2017 15:58 Berlin, 18. januarja (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in italijanski premier Paolo Gentiloni sta danes v Berlinu ocenila, da je torkov govor britanske premierke Therese May prinesel nekaj več jasnosti glede brexita. Ob tem je Merklova zagotovila, da preostalih 27 držav članic EU ostaja enotnih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V govoru premierke Therese May smo dobili jasen vtis o tem, kako bo Velika Britanija ravnala," je dejala Merklova na tiskovni konferenci z italijanskim kolegom. Dodala je, da se pogajanja ne bodo začela pred uradno prošnjo Otoka za izstop iz EU.

Gentiloni pa je ob tem dejal, da pred govorom "ni bilo drugega, kot parola brexit pomeni brexit". "Zdaj vemo čisto malo več o tem, kaj britanska vlada razume pod brexit je brexit. Mislim, da se je EU pripravljena pogovarjati," je poudaril italijanski premier.

Predsednica britanske vlade, ki namerava 50. člen lizbonske pogodbe sprožiti do konca marca, je sicer v torek napovedala "čisti" brexit, torej popolno ločitev Otoka od struktur Evropske unije. To med drugim pomeni odhod iz enotnega trga EU in uvedbo omejitev za priseljevanje. Obenem se je zavzela za sklepanje prostotrgovinskih sporazumov z EU in državami po vsem svetu.