c S

Aprila se bo nadaljevala obravnava v tožbi nekdanjega generalnega direktorja Remškarja zoper OI

18.01.2017 14:48 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču je danes potekal narok v tožbi, v kateri nekdanji generalni direktor OI Janez Remškar toži ustanovo zaradi predčasne razrešitve. Ker je Remškar zbolel, ga danes sodnica Klavdija Ana Magič ni mogla zaslišati, naslednji narok pa je razpisala za 21. april.

Remškar od Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana terja izplačilo nadomestila plače, nadomestila za neizrabljeni letni dopust in odškodnine za nepremoženjsko škodo v višini 92.884,37 evra.

Remškarja zaradi bolezni danes ni bilo na sodišče. Njegova zagovornica Nastja Gojtan iz odvetniške pisarne Francija Matoza je pojasnila, da bi zaradi vročine in močnega kašlja težko sodeloval na sojenju. Zagovornica OI Irena Dobravc Tatalovič je sicer špekulirala, ali je za njegovo odsotnost v resnici krivo to, da je njegov zagovornik Franci Matoz danes odsoten, sodišče pa ni ugodilo njegovi prošnji za prestavitev naroka na drug datum.

Sodnica Klavdija Ana Magič je tako novo obravnavo razpisala za 21. april ter določila priče, ki jih namerava zaslišati. Aprila bo tako zaslišala Remškarja, poleg njega pa tudi tri člane sveta zavoda, predstavnike zaposlenih: kirurga Erika Breclja, medicinsko sestro Anko Deržek ter fizika Božidarja Casarja.

Na naslednji obravnavi, ki bo predvidoma maja, pa naj bi sodnica zaslišala še nekdanjega strokovnega direktorja OI Janeza Žgajnarja ter člane sveta zavoda Dunjo Piškur Kosmač, Darinko Miklavčič ter Piko Jazbinšek. Tedaj naj bi pričala tudi sedanja generalna direktorica OI Zlata Štiblar Kisić, ki je nasledila Remškarja, pred tem pa je bila njegova svetovalka za pravne zadeve.

Svet OI je Remškarja razrešil 9. septembra 2015. Očitali so mu neizpolnjevanje njihovih sklepov ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na inštitutu. Za sporno so tudi označili način, kako je kirurgu Eriku Breclju vročil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Remškarjevo razrešitev je kasneje potrdila tudi vlada, čeprav je še isti dan Remškar v pismu premierju Miru Cerarju predlagal, naj razreši člane sveta inštituta, ki so ga razrešili. Nato je svet inštituta za v. d. generalnega direktorja imenoval Štiblar Kisićevo, ki je bila kasneje tudi izbrana za direktorico. Svet zavoda jo je izbral 7. januarja 2016, po več mesecih neodločnosti vlada pa je tudi 12. julija lani dala soglasje k njenemu imenovanju.