c S

Dodik krivdo za sankcije pripisal veleposlanici ZDA v BiH

18.01.2017 13:32 Banja Luka, 18. januarja (STA) - Predsednik Republike srbske Milorad Dodik, proti kateremu so ZDA v torek uvedle sankcije zaradi oviranja daytonskega sporazuma, je danes krivdo za to pripisal ameriški veleposlanici v BiH Maureen Cormack. Hkrati je izrazil prepričanje, da se bo s prihodom Donalda Trumpa v Belo hišo vse spremenilo.

Dodik je pred novinarji v Banja Luki prebral izjavo, v kateri je kot krivca za to, da se je znašel na ameriškem črnem seznamu, označil Cormackovo. "To je osebno maščevanje gospe Cormack," je dejal in nadaljeval, da so jo "dezinformirali muslimani, ki množično delajo na veleposlaništvu v Sarajevu".

Cormackova je po njegovem mnenju tudi dokazano sovražnica Srbov in Republike srbske, zato je tam nezaželena. Da jo razglasi za nezaželeno osebo v BiH, pa je Dodik terjal tudi od zunanjega ministra BiH Igorja Crnadka, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsednik Republike srbske je še menil, da se bo vse spremenilo, ko bo na čelu ZDA Trump. "To so sankcije tistih, ki so bili poraženi na volitvah v ZDA," je dejal.

Od Trumpove administracije pričakuje odpoklic Cormackove in tudi njen kazenski pregon, ker da se je vmešavala v notranje zadeve BiH in State Departmentu pošiljala lažna poročila. Kot je dejal, ima zaupanje v Trumpovo administracijo, od nje pa pričakuje novo ameriško politiko v BiH in novega veleposlanika.

Izrazil je še ponos, ker ni dopustil "trgovanja z interesi Republike srbske", in poudaril, da ga uvrstitev na seznam posameznikov, ki se jim zamrzne premoženje v ZDA, ameriški državljani pa z njimi ne smejo poslovati, osebno sploh ni prizadela. "Oni dobro vedo, da nimam nikakršnega premoženja v ZDA," je dejal in razkril, da ima bančni račun samo v Srbiji, ki pa je sam ne dojema kot tujino.

Sicer pa je potožil še, da mu predstavniki ameriških oblasti že ves čas grozijo in nad njim vršijo pritisk, da bi pristal na različne reforme, kot je integracija policije Republike srbske, sprememba ustave in ukinitev spornega dneva republike, ki so ga pred dnevi kljub prepovedi ustavnega sodišča BiH v Republiki srbski na veliko obeležili.

Dodik se je sicer prav zaradi neupoštevanja odločitve ustavnega sodišča v zvezi s spornim praznikom znašel pod sankcijami. Novinarskih vprašanj Dodik danes ni dopuščal, je pa zavrnil namige, da bi moral zaradi vsega skupaj odstopiti.