c S

Sindikati zaradi znižane prispevne stopnje za poklicne pokojnine pred ministrstvo

18.01.2017 08:21 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Sindikati s člani na zdravju škodljivih delovnih mestih oz. mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče zanesljivo opravljati, bodo danes pred ministrstvom za delo izrazili nestrinjanje z znižano prispevno stopnjo za poklicno zavarovanje. V sindikalnih vrstah upajo, da se bo zbralo več tisoč ljudi.

Pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki ga je potrdila ministrica za delo Anja Kopač Mrak in se je začel uporabljati z letošnjim letom, je prispevno stopnjo za delodajalce za dve leti znižal z 9,25 odstotka na osem odstotkov.

Znižana prispevna stopnja bo po oceni sedmih sindikalnih central, ki organizirajo današnje protestne demonstracije pred ministrstvom, ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih. Že zdaj je premalo sredstev za poklicno upokojitev za 50 zavarovancev, medtem ko bo v prihodnjih desetih letih premalo sredstev za 50 do 80 zavarovancev, menijo.

Že če bi ostala 9,25-odstotna prispevna stopnja, bi primanjkljaj v prihodnjih desetih letih po njihovih izračunih znašal 2,2 milijona evrov.

Na ministrstvu za delo pa jim odgovarjajo, da so pričakovani presežki v prihodnje ocenjeni na več sto milijonov evrov. Pri manjšini zavarovancev, ki bodo imeli premalo sredstev za poklicno upokojitev, pa bo primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezerv, poudarjajo.