c S

ESČP ruski zakon o posvojitvah označil za diskriminacijskega

18.01.2017 08:17 Strasbourg, 17. januarja (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes razsodilo, da je ruski zakon, ki državljanom ZDA prepoveduje posvojitev ruskih otrok, diskriminacijski. Moskva je že sporočila, da se bo na odločitev pritožila. Sodišče je Rusiji naložilo plačilo odškodnine 45 ameriškim tožnikom, ki so skušali posvojiti 27 otrok med letoma 2010 in 2012.

Mnogi otroci so imeli resne zdravstvene težave, med drugim Downov sindrom, in so potrebovali posebno oskrbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva je postopke posvojitev ruskih otrok za ameriške državljane ustavila januarja 2013, potem ko je konec leta 2012 zgornji dom ruskega parlamenta, nato pa še spodnji dom, podprl zakon o prepovedi posvojitev za ameriške državljane, nekaj dni kasneje pa je zakon podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Zakon o prepovedi posvojitev ruskih otrok so sprejeli kot odgovor na zakon, sprejet v ameriškem kongresu, ki prepoveduje vstop v ZDA ruskim državljanom, vpletenim v smrt odvetnika Sergeja Magnickega v moskovskem zaporu leta 2009. Moskva je takrat ob sprejetju zakona sporočila, da z zakonom ščiti dobrobit otrok, potem ko so ruski mediji poročali o primerih slabega ravnanja s posvojenimi ruskimi otroci v ZDA.

Sodišče v Strasbourgu je danes odločilo, da je Rusija kršila Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in ji naložilo plačilo 3000 evrov odškodnine ameriškim parom in posameznikom.

Rusko pravosodno ministrstvo je v odzivu že sporočilo, da se bodo pritožili na odločitev sodišča, saj menijo, da je zakon v skladu z mednarodnim pravom in rusko ustavo. "Ruske oblasti ravnajo in so ravnale s ciljem zagotavljanja učinkovite zaščite interesov otrok, pa tudi zakonitih pravic in interesov potencialnih posvojiteljev, ki so državljani Rusije," je v izjavi za javnost sporočilo ministrstvo.