c S

Za EU govor Mayeve "bolj realističen", o podrobnostih po sprožitvi ločitvenega postopka

18.01.2017 08:16 Bruselj/Strasbourg, 17. januarja (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes govor britanske premierke Therese May o brexitu označil za "bolj realističen". V Evropski komisiji pa poudarjajo, da podrobnosti v njem ne bodo komentirali, dokler Velika Britanija ne sproži ločitvenega postopka.

Predsednik Evropskega sveta Tusk se je po Twitterju odzval z besedami: "Žalosten proces, nadrealistični časi, a vsaj bolj realistična napoved o brexitu."

Preostalih 27 članic unije je po Tuskovih besedah enotnih in pripravljenih na pogajanja po sprožitvi 50. člena.

V Evropski komisiji so povedali, da je bil predsednik Jean-Claude Juncker o govoru Mayeve seznanjen z zanimanjem, da sta voditelja v rednih stikih in da se bosta danes pogovorila po telefonu.

Podrobnosti v govoru Mayeve, ki je napovedala popoln oziroma čist brexit, torej tudi izstop iz enotnega trga, v komisiji za zdaj niso želeli komentirati.

"Na posamezna stališča in zahteve Velike Britanije se bomo odzvali, šele ko bo Velika Britanija sprožila 50. člen," je v Strasbourgu poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Po Twitterju se je oglasil tudi glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier, ki poudarja, da je dogovor o urejenem izstopu pogoj za prihodnje partnerstvo. "Moja prioriteta je zagotoviti pravi dogovor za EU27," je dodal.

Barnier je vnovič poudaril še to, da bo EU pripravljena, ko bo pripravljena Velika Britanija. "Le uradno obvestilo lahko sproži pogajanja," je ponovil že dobro znano mantro EU.

Odzval se je tudi pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt, ki je pozdravil "jasnost" Mayeve glede enotnega trga. "Ob tem ustvarja tudi videz, da greš lahko iz enotnega trga, da greš lahko iz carinske unije in da lahko izbereš, kar ti je ljubše, da imaš lahko še vedno številne prednosti. Mislim, da se to ne bo zgodilo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Verhofstadt.

"Nikoli ne smemo sprejeti situacije, v kateri bo bolje biti izven EU in izven enotnega trga, kot pa biti član EU," je dodal.