c S

Škotska za neodvisnost, če se po brexitu ne bo upoštevalo njenih želja

18.01.2017 08:05 Edinburgh, 17. januarja (STA) - Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon je danes po težko pričakovanem govoru britanske premierke Therese May glede brexita izjavila, da so načrti britanske vlade za odhod iz EU ekonomsko katastrofalni. Škotska pa mora imeti po njenih besedah možnost glasovati za neodvisnosti, če se bo njena stališča glede brexita zavrnilo.

Sturgeonova, ki je na čelu vlade, naklonjene neodvisnosti, je s temi besedami komentirala govor Mayeve, v katerem je slednja napovedala odhod Otoka z enotnega trga EU in uvedbo omejitev za priseljevanje, hkrati pa se zavzela za sklepanje prostotrgovinskih sporazumov z EU in državami po vsem svetu.

Kot je po poročanju agencije Reuters dejala Sturgeonova, si bodo Škoti, ki so se na lanskem britanskem referendumu jasno izrekli za obstanek v EU, sedaj še verjetneje želeli neodvisnosti.

Prva ministrica je vladi v Londonu predložila niz predlogov s škotskimi stališči glede brexita. Ti vključujejo tudi možnost, da Škotska znotraj Velike Britanije ohrani povezave z enotnim evropskim trgom. Kot piše Reuters, se številnim to ne zdi praktično, a škotska vlada vztraja, da je spričo dejstva, da je brexit nekaj, čemur še nismo bili priča, treba razmisliti o kreativnem pristopu.

Sturgeonova je še poudarila, da želi videti dokaze, da bo vlada v Londonu upoštevala njen glas. Člani škotske vlade se bodo po napovedih v četrtek sešli s kolegi iz britanske vlade na pogovorih o brexitu.