c S

Podpredsednica hrvaške vlade pod drobnogledom zaradi navzkrižja interesov

17.01.2017 14:50 Zagreb, 17. januarja (STA) - Hrvaška komisija, ki se ukvarja z navzkrižjem interesov, je danes sprožila postopek proti podpredsednici vlade in ministrici za gospodarstvo Martini Dalić. S tem želijo ugotoviti, ali pri njej obstaja konflikt interesov, ko gre za sprejemanje odločitev o nakupu delnic Ine, glede na to, da je njen soprog član uprave tega energetskega podjetja.

Komisija je na seji sklenila, da Dalićeva zaenkrat ni kršila zakona o preprečevanju navzkrižja interesov. Člani komisije so ocenili, da kot podpredsednica vlade in ministrica zasebnega interesa svojega soproga Nika Dalića ni postavila nad javni interes. Dodali so še, da ministrica položaja ni izkoristila za uresničenje zasebnega interesa.

Postopek proti Dalićevi pa so vendarle sprožili, saj želijo ugotoviti, ali obstaja potencialno navzkrižje interesov pri njenem sprejemanju odločitev, ki lahko posredno ali neposredno vplivajo na uresničenje zasebnih interesov zaradi njenega soproga, ki je član uprave Ine. Med postopkom bodo tako obravnavali, ali je Dalićeva med sprejemanjem politične odločitve glede nakupa 49 odstotkov delnic Ine od madžarskega Mola kršila zakon o preprečevanju navzkrižja interesov.

Dalićeva je večkrat povedala, da je pripravila načrt za nakup delnic Ine s prodajo 25 odstotkov minus ena delnica hrvaškega elektrogospodarstva (Hep). Na morebitno navzkrižje interesov, ker je njen soprog kot član uprave Ine odgovoren upravljavcem iz Mola, je opozorila opozicija.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je danes v saboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Med drugim je poudaril, da zaenkrat ni slišal boljšega in učinkovitejšega načrta za nakup delnic Ine od Mola, kot ga je predstavila Dalićeva. Pojasnil je, da predlog Dalićeve ne bo povečal javnega dolga.

Plenković je konec lanskega leta napovedal, da bodo kupili delnice Ine od Mola, potem ko je bil seznanjen, da je Hrvaška izgubila arbitražo proti Molu v Ženevi. Hrvaška vlada in Mol sta drug proti drugemu sprožila arbitražna postopka v Ženevi in Washingtonu zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini.

Komisija za odločanje o navzkrižju interesov je lani ugotovila, da je bil takratni podpredsednik vlade in šef HDZ Tomislav Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi.

Člani komisije so ocenili, da je bil Karamarko zaradi osebnih in poslovnih interesov, ki so ga povezovali z nekdanjim članom uprave Ine in potem svetovalcem madžarskega Mola Josipom Petrovićem v situaciji, ko je zasebni interes lahko vplival na njegovo nepristranskost pri odločanju v vladi. Karamarko je nato odstopil s položaja in sprožil interpelacijo proti vladi, kar se je končalo s predčasnimi parlamentarnimi volitvami.