c S

Koalicija neusklajena glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti

17.01.2017 15:59 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Koalicija je po današnjem usklajevanju glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti neusklajena. Kot so pojasnili v DeSUS in SD, kjer jih moti zlasti mešanje javnega in zasebnega, se je predlog skoraj v celoti spremenil in obšel že usklajeno, zato bi veljalo razmisliti o ponovni javni razpravi. Zdravstvu naj bi se v četrtek posvetil vrh koalicije.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v današnji izjavi novinarjem spomnila, da je zdravstvena reforma ena od glavnih prioritet vladne koalicije tudi v letošnjem letu in v tej luči bo o tej temi v četrtek tudi razpravljal vrh koalicije. Kustec Lipicerjeva pričakuje, da bodo naredili pomemben premik naprej k zagotovitvi modernizacije zdravstvenega sistema in da bodo nemudoma začeli s projektom skrajševanja čakalnih dob.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo koaliciji predstavila projekt skrajševanja čakalnih dob ter predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi sicer v skladu z napovedmi ministrice moral v javno razpravo že v ponedeljek. Decembra je koalicija na mizo dobila le izhodišča zakona, zdaj pričakuje konkretne predloge.

Očitno pa se je zataknilo tudi pri noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri je govora že dalj časa in je tudi že bila v javni razpravi. Koalicija je novelo pred časom načeloma uskladila, danes pa jim je ministrica predstavila predlog, ki je od 80 do 90 odstotkov drugačen, sta medijem pojasnila poslanec DeSUS Tomaž Gantar in poslanka SD Bojana Muršič.

Po Gantarjevih besedah dejansko začenjajo usklajevanje na novo. Spremembe gredo tako daleč, da nekateri razmišljajo v smeri, da "ministrica vleče poteze v smeri privatizacije in komercializacije na področju zdravstva", je pojasnil.

Sporno je časovno obdobje za koncesije, poseganje v koncesije za nazaj, nejasno je ločevanje javnega in zasebnega ter koliko in na kakšen način lahko zaposleni v javnih zavodih delajo pri drugih delodajalcih, je povedal Gantar. Konceptualno bi morali po njegovih besedah razmisliti, kako reševati to težavo.

Tudi Muršičeva je spomnila, da o tem zakonu govorijo že dolgo. SD bo pripombe na zakon tudi pisno posredovala, v takšni obliki pa predloga zakona ne podpirajo, saj bi z njim uzakonili anomalije, ki se trenutno dogajajo v zdravstvu, je povedala poslanka.

Glavna pripomba se nanaša na "mešanje" javnega in zasebnega zdravstva. Delo pri drugih delodajalcih mora biti omejeno tako za tiste, ki delajo pri koncesionarjih, kot za tiste, ki so v javno-zasebnem zdravstvu, je ocenila Muršičeva.

Po eni strani razume ministrico, ki da želi ustreči širšemu krogu ljudi. A se je treba po besedah poslanke zavedati, da ne morejo zmešati vsega skupaj v en zakon. "Prihaja do nesorazmerja, ne sledi koalicijskemu dogovoru in koalicijskemu sporazumu," je poudarila. Tako upa, da bodo lahko bolj optimistični pri predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Koalicijo sicer ta teden čaka še ena odločitev na področju zdravstva. Mandatno-volilna komisija (MVK) bo v četrtek obravnavala soglasje k imenovanju Marjana Sušlja za generalnega direktorja zavoda za zdravstveno zavarovanje, a za zdaj ni jasno, ali je koalicijo prepričal.

V SMC so o tem razpravljali tudi danes, vendar morajo še opraviti nekaj pogovorov, je povedala Kustec Lipicerjeva. Stališče bodo sporočili na seji MVK, neuradno pa je slišati, da imajo v SMC glede Sušlja pomisleke. Tudi poslanska skupina SD, ki se je s Sušljem sestala danes, se o podpori še ne izreka.