c S

Krovna zakona z obrambnega področja na vlado predvidoma marca

17.01.2017 14:25 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Ministrstvo za obrambo bo novi zakon o obrambi in novi zakon o službi v Slovenski vojski po medresorski uskladitvi in opravljenem usklajevanju s sindikati predvidoma marca preložilo v potrditev vladi, nato pa vložilo v obravnavo v DZ, so sporočili z ministrstva. Kot so zapisali, je bila priprava obeh krovnih zakonov velik strokovni izziv.

Ministrstvo za obrambo je lani intenzivno pripravljalo besedili obeh zakonov. Predlog besedila novega zakona o obrambi je bil končan že konec poletja, besedilo novega zakona o službi v Slovenski vojski pa je bilo pripravljeno konec decembra, ko je bil predlog posredovan v javno razpravo.

Novi zakon o službi v Slovenski vojski bo v javni razpravi do konca meseca, že v drugi polovici januarja bo ministrstvo predlog zakona skupaj s predlogom novega zakona o obrambi poslalo v medresorsko usklajevanje. Ministrstvo oba zakona usklajuje tudi z reprezentativnimi sindikati, ki delujejo na ministrstvu, so zagotovili na ministrstvu.

Priprava obeh besedil zakonov je bilo zelo zahtevno strokovno delo, saj sta zakona napisana popolnoma na novo. V delovno skupino, ki je pripravljala predloga obeh zakonov, so bili vključeni tako predstavniki Slovenske vojske kot tudi vseh drugih delov obrambnega ministrstva, vodil pa jo je državni sekretar Miloš Bizjak.

Temeljni cilji predloga zakona o službi v Slovenski vojski so urediti opravljanje vojaške službe, temeljne odnose pri izvajanju vojaške službe, posebne pravice ter obveznosti in odgovornosti pripadnikov Slovenske vojske med opravljanjem vojaške službe. Ministrstvo želi z zakonom urediti zakonsko podlago za učinkovito delovanje poklicne vojske in njeno kadrovsko popolnjevanje, zvišati zanimanje za zaposlitev v vojski ter zagotoviti programirano zadrževanje in zaustavitev zmanjševanja kadrovske sestave Slovenske vojske.

Z novim zakonom o obrambi pa ministrstvo med drugim želi posodobiti strukturo obrambnega sistema ter s tem omogočiti spremembe v organizaciji in načinu delovanja obrambnega sistema. Prav tako bi v novem zakonu določbe, povezane s proizvodnjo in prometom z vojaškim orožjem, opremo in drugimi obrambnimi proizvodi, uskladili z evropsko direktivo.