c S

Gašperšič s podpredsednikom EIB o financiranju drugega tira

17.01.2017 13:23 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in državni sekretar Jure Leben sta danes sprejela podpredsednika Evropske investicijske banke (EIB) Vazila Hudaka, tema pogovora pa je bil predvsem prioritetni projekt nove železniške povezave med Divačo in Koprom. EIB je namreč eden od ključnih dejavnikov za zapiranje finančne konstrukcije drugega tira.

Kot so sporočili z infrastrukturnega ministrstva, je slovenska stran predstavnikom EIB predstavila napredek na projektu drugega tira, skupaj pa so ocenili možnosti za njegovo financiranje. Ko bodo do konca poletja znani rezultati na razpisu za evropska sredstva v okviru mehanizma za povezovanje Evrope (CEF), se bo lahko začel postopek z banko, so zapisali.

EIB je v preteklosti izdatno financirala projekte v energetiki, prometu in telekomunikacijah. Tudi nekateri novi projekti v Sloveniji bi lahko računali na sredstva iz mehanizma EFSI oz. t. i. Junckerjevega naložbenega načrta. Na ministrstvu so ob tem našteli širitev avtocestnega sistema, energetsko prenovo stavb, obnovljive vire energije ter vozna sredstva za tovorni in potniški promet Slovenskih železnic.

S Hudakom se je sicer v ponedeljek sestal tudi premier Miro Cerar, ki je na socialnem omrežju Twitter zapisal, da vsak dan trdo delajo za projekt drugi tir. Srečanje je obeležil tudi podpredsednik EIB, ki je zapisal, da se pripravljajo dobre ideje in projekti.