c S

Pri financiranju občin iskanje kompromisa med željami in zmožnostmi

17.01.2017 12:44 Brdo pri Kranju, 17. januarja (STA) - Na področju financiranja lokalnih skupnosti se obeta precej novosti, o katerih so na današnji konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili župani in predstavniki države. Občine si želijo več sredstev in ne le prerazporeditve. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa je povedala, da je prihodke mogoče povečati, vendar ne do želenih ravni.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije, ki je pripravila konferenco Občine prihodnosti, Bojan Kontič je ocenil, da pogovori glede povprečnine in financiranja investicij tečejo v pravo smer. Vendar pa morajo lokalne skupnosti svoj položaj v pogajanjih okrepiti. Zato je Kontičeva pobuda, da bi se občine v prihodnje še bolj aktivno povezale.

Opozoril je, da jih prerazporeditev sredstev med občinami razdvaja. "Nikakor samo prerazporejanje ne more prinesti zadovoljstva vseh občin," je opozoril Kontič. Pritrdili so mu drugi župani, ki so izpostavili, da občine želijo več sredstev in ne prerazporeditve obstoječih. Sedanji delež sredstev za lokalne skupnosti v Sloveniji pomeni tudi nizko stopnjo decentralizacije v primerjavi s povprečjem EU.

Ministrica za finance je povedala, da obstajajo možnosti za rast sredstev, vendar te niso tako visoke kot izražena pričakovanja občin. Zato je potrebno iskanje kompromisov med željami in dejanskimi možnostmi.

"Verjamem v usklajevanja, kar pomeni zbliževanje stališč o izhodiščnih, ki so bila predstavljena na prvem sestanku. Seveda pa morajo biti te korekcije utemeljene, da lahko na vseh ravneh zagovarjamo, zakaj smo dali prednost financiranju občin in ne kakšnemu drugemu pričakovanju, ki jih je v državnem proračunu veliko več, kot je možnosti," je pojasnila Vraničar Ermanova.

Ob tem je dodala, da je situacija vendarle drugačna kot v času krize: "Ne govorimo več o tem, koliko manj je treba v naslednjem letu porabiti, ampak govorimo o tem, kje je limit tistega, kar več lahko porabimo, da se ne bi znova znašli v krizi. Ključno je, da skupaj delamo na tem, da lahko na srednji in dolgi rok zagotavljamo, da bomo vsako leto lahko za lokalne skupnosti namenili nekaj več."

V skladu s proračunskimi možnostmi predvidevajo tudi povečevanje investicijskega transferja. Problem pa bo predstavljalo črpanje evropskih sredstev, saj je predvidenih manj nepovratnih sredstev in več ugodnih povratnih sredstev, kar pomeni, da bo evropska sredstva treba vlagati v projekte, ki bodo zagotavljali njihovo vračilo.

Da bi v naslednjih letih okrepili možnosti za učinkovito rabo javnih sredstev, je letos v pripravi več novosti. Med njimi je prenova zakona o javnih financah, ki povečuje preglednost, upošteva stroške občin in jasne postopke določanja povprečnin, sledi demografskim trendom in spodbuja medobčinsko sodelovanje, je povedal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Nejc Brezovar.

Pomemben bo prehod z nadomestila za stavbno zemljišče na davek na nepremičnine in pred tem pravilnega vrednotenja nepremičnin. Jože Novak z ministrstva za finance je prepričan, da bodo s tem odpravljene tudi različne anomalije, zaradi katerih občine niti ne zberejo vseh sredstev s tega naslova.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je danes zbrane župane pozval, naj ob omejenih finančnih virih občine za večjo uspešnost in konkurenčnost izkoristijo digitalizacijo in moderne tehnologije. "To je izziv, ki se mu tudi občine ne bodo mogle izogniti, in predstavlja ogromno priložnost," je prepričan.