c S

EU potrjuje odločno podporo iranskemu jedrskemu dogovoru

17.01.2017 07:54 Bruselj, 16. januarja (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes v Bruslju ob prvi obletnici izvajanja iranskega jedrskega dogovora izrazila odločno podporo temu dosežku, ki ga novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump ostro kritizira. Dogovor sta podprla tudi britanski zunanji minister Boris Johnson in ameriški predsednik Barack Obama.

Leto po začetku izvajanja iranskega dogovora je očitno, da je okrepil trgovinske in gospodarske vezi med Iranom in EU. Ta obletnica je dokaz, da diplomacija deluje, je poudarila Mogherinijeva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju.

EU si bo po besedah Mogherinijeve še naprej prizadevala za spoštovanje tega "izjemno pomembnega dogovora", zlasti zaradi evropske varnosti.

Dogovor je danes v Bruslju podprl tudi zunanji minister Velike Britanije. Johnson meni, da je dogovor sicer "sporen", a da je ustavil razvoj jedrske tehnologije v Iranu, zato je pomemben in ga je treba še naprej izvajati.

V Beli hiši so medtem poudarili "pomembne in konkretne rezultate" dogovora. Ob tem je Obama Trumpovo administracijo opozoril pred razveljavitvijo dogovora, ki so ga podprle vse svetovne velesile. "ZDA se morajo spomniti, da je ta sporazum rezultat večletnega dela in da predstavlja dogovor med svetovnimi velesilami, in ne zgolj med ZDA in Iranom," je poudaril.

"Poleg tega je treba iranski dogovor primerjati z alternativnimi možnostmi - diplomatska rešitev, ki Iranu onemogoča pridobivanje jedrskega orožja ima veliko prednost pred iranskim jedrskim orožjem ali novo vojno na Bližnjem vzhodu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočil Obama.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Trump je iranski dogovor že večkrat ostro kritiziral, nazadnje v pogovorih z več evropskimi mediji ta konec tedna. Pravi, da Iranu ne bo preprečil pridobitve jedrskega orožja in da je to eden najbolj neumnih dogovorov.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je danes sporočila, da je Iran do nedelje odstranil vso presežno opremo iz jedrskega objekta Fordo, kar je bila ena od točk sporazuma.

Jedrski objekt Fordo blizu mesta Kum je bilo nemogoče napasti in je vzbujal skrb mednarodne javnosti, saj so tam bogatili uran. Z bogatenjem so v Fordu prenehali lanskega januarja po uveljavitvi jedrskega sporazuma.

Dogovor o omejitvi iranskega jedrskega programa v zameno za odpravo nekaterih gospodarskih sankcij proti Iranu je mednarodna skupnost dosegla leta 2015, izvajati pa se je začel januarja lani.