c S

Erjavec znova pojasnil opozorila glede arbitraže

17.01.2017 07:53 Bruselj, 16. januarja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju znova pojasnil svoja opozorila v povezavi z arbitražo. "Samo opozoril sem, da če se odločitev arbitraže ne bo spoštovala, lahko ima to zelo negativne učinke. Ker če bodo napetosti na meji, to gotovo ne bo koristno za turistično sezono in gospodarsko sodelovanje," je povedal.

"Moje opozorilo je šlo samo v tej smeri. Tako da še enkrat ponavljam - reakcija je bila pretirana, kaže pa na eno veliko živčnost," je še dejal minister in dodal, da ni bilo nobenih čudnih sporočil.

Erjavec je že minuli petek dejal, da ga čudi pretirana reakcija hrvaških medijev na njegovo domnevno sporno izjavo o možnih težavah turistov na slovensko-hrvaški meji. "V moji izjavi ni bilo nobene besede o grožnjah in sabotažah," je dejal tedaj.

Erjavec je sicer minuli teden v oddaji Studio City na TVS med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, težave, če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča.

Izjava je razburila hrvaške medije, ki so jo označili za "škandalozno in nediplomatsko". Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier pa je ocenil, da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo "nervozo".

Minister Erjavec je danes v Bruslju na kratko komentiral tudi dogajanje v povezavi z zakonom o tujcih. Na vprašanje, ali je v Bruslju s kom govoril o tem, je odgovoril, da je to interna stvar Slovenije.

Na vladi po njegovih besedah ocenjujejo, da je ta zakon potreben, če želijo maksimalno zavarovati državljane Slovenije. Zakon ima zadosti varovalk, zdaj gre v parlamentarno proceduro, tam so možnosti, da se zakon izboljša, je še dejal.

Edini namen tega zakona je po Erjavčevih navedbah preprečiti, da bi Slovenija postala žep, glede na to, da na ravni EU ni enotne politike, ko gre za migracije.