c S

Evropski parlament bo izvolil novega predsednika

17.01.2017 08:04 Strasbourg, 17. januarja (STA) - Evropski parlament bo danes v Strasbourgu volil novega predsednika. Za položaj se poteguje sedem kandidatov. Ker nobena od obeh velikih skupin - Evropska ljudska stranka (EPP) ter socialisti (S&D) - nima dovolj glasov za zmago svojega kandidata, koalicija med njima pa je razpadla, je izid nemogoče napovedati. Tudi presenečenja niso izključena.

V tekmi za položaj prvega med 751 poslanci, ki bo institucijo vodil prihodnji dve leti in pol, so Italijana Antonio Tajani iz EPP ter Gianni Pittella iz S&D, Belgijca Helga Stevens iz vrst zmerno evroskeptičnih Evropskih reformistov in konservativcev (ECR) in liberalec Guy Verhofstadt (Alde), Britanka Jean Lambert iz vrst Zelenih, predstavnica združene levice, Italijanka Eleonora Forenza ter Romun Laurentiu Rebega iz evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD).

Prvi krog volitev bo med 9. in 12. uro in se bo začel s kratko predstavitvijo vseh kandidatov. A če v prvem krogu noben od kandidatov ne bo prejel potrebne absolutne večine veljavnih oddanih glasov, se za položaj lahko poteguje še kdo.

Po parlamentarnem poslovniku glasovanje o predsedniku parlamenta namreč poteka tajno v največ štirih krogih, pri čemer lahko v drugem in tretjem krogu v boj za položaj vstopijo nova imena.

Če prvi trije krogi ne bodo dali zmagovalca, se bosta v četrtem, ki bo, če bo potreben, ob 21. uri, pomerila poslanca z največ glasovi v tretjem krogu. Če bi bil izid med njima neodločen, bi predsednik postal starejši kandidat.

Četrti krog volitev za predsednika Evropskega parlamenta, ki ga analitiki tokrat ne izključujejo, je bil v zgodovini institucije le enkrat, na drugih volitvah predsednika parlamenta leta 1982, ko je bil naposled izvoljen nizozemski socialist Piet Dankert.