c S

Ob obletnici poudarili odličnost diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo

16.01.2017 14:46 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Nemški veleposlanik v Sloveniji Klaus Riedel je danes ob odprtju razstave 25 let nemško-slovenskih odnosov v Ljubljani dejal, da so nemško-slovenski odnosi zgodba o uspehu. Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Darja Bavdaž Kuret pa je dodala, da odnose med državama odlikujejo podobne vrednote in sorodnost v razmišljanju.

"Slika pove več kot beseda," je dejal Riedel ob odprtju razstave 25 fotografij ob 25. obletnici diplomatskih odnosov med državama. Z namestitvijo fotografij na zunanji ograji nemškega veleposlaništva pa so odličnost odnosov želeli prikazati tudi javnosti.

Riedel je poudaril gospodarske in politične odnose med Nemčijo in Slovenijo, ki so na zelo dobri poti. V okviru nemških investicij je Slovenija pridobila 40.000 delovnih mest, lani pa je trgovska menjava med državam presegla vrednost 10 milijard evrov.

Bavdaž Kuretova se je v nagovoru zahvalila Nemčiji, ki je kot prva med članicami tedanje Evropske gospodarske skupnosti s Slovenijo vzpostavila diplomatske odnose. Z odprtjem predstavništev v obeh državah pa se je po njenem omogočil pospešen odnos sodelovanja, ki je bil med državama in državljani sicer že utečen.

"Četudi 25 let označuje jubilej srebrne barve, naše odnose zaznamuje navdihujoča barvitost," je še povedala Bavdaž Kuretova. V nagovoru je dejala, da poteka reden političen dialog na vseh ravneh. Vsebina in poudarki sodelovanja pa kažejo na razvejanost odnosov ter pozitivno naravnanost in sorodnost stališč.

Nemški parlament je decembra 1991 s Slovenijo vzpostavil diplomatske odnose in sklenil, da bodo Slovenijo priznali s 15. januarjem 1992. Z vzpostavitvijo diplomatskih odnosov je bil nemški konzulat v Ljubljani 15. januarja 1992 preoblikovan v veleposlaništvo.

Riedel je še dejal, da se bodo odnosi med Slovenijo in Nemčijo dodatno okrepili. Konec tedna bodo v Berlinu namreč vzpostavili redni dialog na visoki ravni med zunanjimi ministrstvi obeh držav.