c S

Število žrtev nasilja v brazilskem zaporu naraslo na 26

16.01.2017 11:58 Brasilia, 16. januarja (STA) - V enem od brazilskih zaporov je v soboto znova prišlo do spopada rivalskih tolp, pri čemer je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 26 ljudi. Večina jih je bila obglavljenih. Varnostne sile so v nedeljo po 14 urah nasilja vdrle v zapor in ponovno vzpostavile mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasilja je izbruhnilo v zaporu v mestu Natal na severovzhodu Brazilije.

Oblasti so sporočile, da lahko potrdijo 26 smrtnih žrtev, pred tem so ocenili, da je v nasilju življenje izgubilo približno 30 ljudi.

Varnostne sile so v nedeljo zjutraj po lokalnem času vdrle v zapor in ponovno vzpostavile mir. Nasilje, v katerem sta se spopadli tolpi Comando de la capital in Sindicato del crimen, je izbruhnilo 14 ur prej.

Oblasti so še dejale, da so morale varnostne sile počakati na dnevno svetlobo, saj so zaporniki izklopili elektriko, pri sebi pa naj bi imeli tudi strelno orožje.

Brazilski predsednik Michel Temer je na Twitterju zapisal, da bo vlada prispevala vso potrebno pomoč.

V drugem brazilskem zaporu na jugu države pa je 28 zapornikov zbežalo iz zapora, ko so razstrelili zid in streljali na policijo.

Od začetka leta je bilo v spopadih med rivalskimi tolpami v brazilskih zaporih ubitih že preko sto ljudi.

Brazilski zapori so sicer močno prenapolnjeni. V njih je zaprtih več kot 620.000 ljudi, medtem ko je uradnih prostora za 371.000 zapornikov. Zapor v bližini Natala je namenjen 620 zapornikom, vendar je tam zaprtih 1083 ljudi.

Brazilija je na četrtem mestu po številu zapornikov za ZDA, Kitajsko in Rusijo. Temer je zaradi nedavnih izbruhov nasilja in prenapolnjenosti zaporov pod pritiskom. Pred kratkim je napovedal, da bo vlada namenila dodatnih 250 milijonov dolarjev za gradnjo zaporov. Aktivisti za človekove pravice in strokovnjaki pa se sprašujejo, ali je to prava rešitev za ta problem.