c S

Zunanji ministri EU o prihodnosti Sirije in Bližnjega vzhoda

16.01.2017 09:13 Bruselj, 16. januarja (STA) - Zunanji ministri EU se bodo danes v Bruslju osredotočili na vlogo unije v Siriji v primeru popolnega premirja ter na možnost vnovičnega zagona bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Prvi letošnji sestanek bodo sicer začeli z izmenjavo mnenj o obetih v prvi polovici leta. To bo tudi prvi ministrski sestanek v novi zgradbi Evropa.

V razpravi o zunanjepolitičnih obetih lahko vodje diplomacij, med njimi slovenski minister Karl Erjavec, odprejo katero koli vprašanje, tako da ni mogoče izključiti, da bo katera druga tema zasenčila Sirijo in Bližnji vzhod.

V razpravi o Siriji se bodo ministri osredotočili na pripravo evropske strategije v primeru popolnega premirja v državi, medtem ko se po svetu stopnjujejo mednarodna prizadevanja za končanje vojne.

Čez en teden bo na pobudo Rusije konferenca v kazahstanski Astani, 8. februarja bo pod okriljem ZN konferenca v Ženevi, v začetku aprila pa se pričakuje v Bruslju konferenca v organizaciji EU.

EU je trenutno osredotočena na pogovore z različnimi državami, na primer Iranom, Savdsko Arabijo, Turčijo in Rusijo, kako si predstavljajo prihodnji politični sistem Sirije, so pojasnili viri pri uniji.

Glavni razlog za dosedanji neuspeh je namreč po navedbah virov dejstvo, da mednarodnim igralcem ni uspelo uskladiti interesov. Za EU je za politični sistem Sirije ključno, da je vanj vključena opozicija in iz njega izključen sedanji predsednik Bašar al Asad.

Razprava o Bližnjem vzhodu bo temeljila na sklepih nedeljske mednarodne konference v Parizu, ki se je niso udeležili ne predstavniki Izraela ne Palestine. Izraelski premier Benjamin Netanjahu jo je tudi označil za nesmiselno.

Udeleženci konference so s skupno izjavo potrdili, da je načelo dveh držav edina rešitev za trajni mir na Bližnjem vzhodu. Za kakršen koli premik je sicer nujna podpora ZDA, a stališče nove ameriške administracije pod vodstvom Donalda Trumpa še ni jasno.