c S

Vlada na posvetu o prioritetah, prvi izziv ostaja zdravstveni sistem

16.01.2017 08:54 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Vlada bo na delovnem posvetu prihodnji teden začrtala svoje prioritete v letošnjem letu. Te ostajajo podobne kot doslej, na prvem mestu je izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema. V koaliciji nestrpno pričakujejo ukrepe; ta teden jim bo ministrica Milojka Kolar Celarc predstavila projekt skrajševanja čakalnih dob in krovni reformni zakon.

Vladne prioritete v letu 2017 so povečanje zaposljivosti mladih in spodbujanje podjetništva, kreativnosti, inovativnosti in osamosvajanja med njimi, realizacija projekta drugi tir in izboljšanje druge prometne infrastrukture. Prioritete so še krepitev delovanja pravne države ter uveljavljanje Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi, v navezavi tudi s športom, inovacijami in turizmom, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Zdravstvo ostaja glavna prioriteta

Vlada napoveduje, da bodo na področju zdravstva nadaljevali s pripravo zakonodaje, ki bo poskrbela za učinkovitejši, zdravim ljudem in bolnikom ter tudi zaposlenim v zdravstvu bolj prijazen sistem.

Prav priprava zdravstvene zakonodaje je sicer konec minulega leta zatresla koalicijo, razmere v zdravstvu pa kličejo po spremembah. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo predvidoma v drugi polovici tedna koaliciji predstavila načrt skrajševanja čakalnih dob.

Ključni reformni zakon, to je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, naj bi v skladu s prvotnimi načrti šel v javno razpravo že do 12. decembra lani, a je ministrica tedaj koaliciji predložila le izhodišča. Napovedala je, da bo zakon v javni razpravi do konca lanskega leta, čeprav je rok za to, kot je dejala, 16. januar. To je v ponedeljek, zakon pa naj bi šel v javno razpravo po koalicijskem vrhu.

V medijih je že bilo nekaj ugibanj o vsebini zakona, v katerem je eden bistvenih ukrepov ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Glavno vprašanje je, kako izpad iz tega naslova nadomestiti, najverjetneje pa z novo dajatvijo, ki povečuje solidarnost. Ministrica se je o tem že uskladila tudi z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.

V vladi pravijo, da s predlogom zakona ne spreminjajo košarice pravic, zagotovili pa da bodo obvezno zavarovanje za vse otroke. V obvezno zdravstveno zavarovanje predlagajo vključitev vseh oseb v Sloveniji.

Zagotovili naj bi stabilnejši sistem financiranja, ki bo zagotavljal zadostne in stabilne vire prihodkov za kakovostno oskrbo državljanov in dostop do celovite zdravstvene košarice, povečali naj bi solidarnost pri zbiranju sredstev, z upoštevanjem zmožnosti prebivalcev glede na prihodke.

Med vladnimi prioritetami tudi mladi in infrastrukturni projekti

Vlada je ponosna na rezultate pri zaposlovanju mladih, v tem letu pa želi povečati poznavanje obstoječih programov vlade na področju mladih in jim jih približati po poteh, ki so bliže mladim, na primer na Facebooku. Z razvojem storitev vseživljenjske karierne orientacije želi vlada povečati zaposljivost z dvigom usposobljenosti in neformalno pridobljenih veščin, prav tako obljublja, da ne bo pozabila na spodbujanje podjetništva med mladimi.

Med glavnimi prioritetami na področju infrastrukture je projekt drugi tir. Vlada si prizadeva si za takšno realizacijo tega projekta, da ne bo povečal javnega dolga ter da bo kar najmanj bremenil državni proračun in davkoplačevalce.

Do 7. februarja napovedujejo vložitev prijave na razpis mehanizma CEF, izvajale se bodo aktivnosti za pridobivanje sredstev s strani zainteresiranih zalednih držav. Spomladi 2017 bo predvidoma objavljen razpis za pripravljalna dela, v vladno proceduro pa bo, kot napovedujejo na vladi, predložen predlog zakona, ki bo opredelil temeljne pogoje in pravni okvir za izvedbo financiranja, gradnje in upravljanja drugega tira.

Tudi naprej zdrave državne finance

Vlada napoveduje postopno javnofinančno konsolidacijo, zagotavljati želi stabilne javnofinančne prihodke in oblikovati razvojno naravnan odhodkovni del proračuna. Po projektu davčnega prestrukturiranja napoveduje aktivnosti za naslednji sveženj izboljšav, nadaljevanje priprave na posodobitev sistema obdavčitve nepremičnin ter premišljeno privatizacijo podjetij v državni lasti.

Prioriteta vlade ostaja izboljšanje poslovnega okolja in zmanjšanje administrativnih ovir za gospodarske subjekte, med prioritetami pa je tudi krepitev delovanja pravne države. Vlada napoveduje sprejem nekaterih pomembnejših zakonov, med drugim novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pripravila je tudi osnutek sprememb delovne zakonodaje, po katerem bi med drugim tudi v primeru sporazumne prekinitve delovnega razmerja delavcu pripadlo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti v polni višini in trajanju glede na posameznikovo zavarovalno dobo oz. največ šest mesecev, plačal pa bi ga delodajalec. Med pomembnejšimi spremembami naj bi bila predvidena tudi redefinicija odpovednega razloga nesposobnosti.

Na socialnem področju vlada obljublja dolgo pričakovano reorganizacijo centrov za socialno delo ter uvedbo informativnega izračuna socialnih transferjev, medtem pa naj bi področje visokega šolstva in znanosti letos zaznamovalo predvsem sprejemanje zakona o visokem šolstvu in zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti.