c S

Švedski parlament zavrnil ženske kvote v upravah podjetij

16.01.2017 08:52 Stockholm, 15. januarja (STA) - Švedski parlament je v četrtek zavrnil predlog za uzakonitev kvot, s katerimi bi morale ženske v upravah in upravnih odborih podjetij zasedati vsaj 40 odstotkov položajev. Vlada v parlamentu ni uspela zagotoviti dovolj podpore predlogu, s katerim bi se povečala zastopanost žensk na vodilnih položajih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutna razporeditev moških in žensk v vodstvih podjetij ni zadovoljiva. Vendar pa je parlamentarni odbor sklenil, da bi bilo to bolje doseči na druge načine in ne s spremembo zakonodaje," je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na Švedskem ženske zasedajo 32 odstotkov vodilnih mest v podjetij. Sicer pa je v državi med delovno aktivnimi 47,5 odstotka žensk.

Zastopanost žensk na vodilnih mestih v podjetjih je sicer na Švedskem višja od povprečja EU, ki si želi, da bi do leta 2020 v večjih državah članicah ta delež dosegel 40 odstotkov.

Švedska vlada je želela s predlogom uzakoniti kazni za tista podjetja, ki ne bi dosegla zastavljenega cilja. Kazen bi bila odvisna od tržne kapitalizacije podjetja, gibala pa bi se lahko med 250.000 in petimi milijoni švedskih kron (med okoli 26.100 in 522.500 evri).