c S

Ciprski voditelji in ključne sile za nadaljevanje prizadevanj za združitev Cipra

13.01.2017 14:47 Ženeva, 13. januarja (STA) - Na mednarodni konferenci o Cipru, ki je potekala v četrtek, so se dogovorili za nadaljevanje prizadevanj za dosego dogovora o združitvi od leta 1974 razdeljenega sredozemskega otoka in s tem končanje enega najdaljših političnih sporov na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konference za rešitev ciprskega vprašanja so se prvič udeležili ciprski predsednik Nicos Anastasiades, vodja ciprskih Turkov Mustafa Akinci ter zunanji ministri Grčije, Turčije in Velike Britanije, držav, ki so garanti varnosti Cipra.

"Udeleženci so se strinjali, da je napočil čas za uspešno končanje pogajanj," so v četrtek zvečer sporočili Združeni narodi. "Gre za zgodovinsko priložnost, ki je ne gre zamuditi," so poudarili.

Povedali so še, da so se udeleženci dogovorili, da bodo oblikovali delovno skupino na ravni namestnikov, ki bodo z delom začeli 18. januarja.

Vzporedno pa se bodo nadaljevala pogajanja ciprskih strani o ključnih vprašanjih v drugih poglavjih.

Nato bodo na politični konferenci na visoki ravni pregledali rezultate tehničnih pogovorov.

Po pogovorih v Ženevi je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu ocenil, da so pogovori o Cipru vstopili v ključno fazo, poudaril pa, da še vedno ostajajo razhajanja glede občutljivih vprašanj. Ob tem je vztrajal, da morajo turški vojaki ostati na otoku, saj so "garancije Turčije življenjskega pomena za ciprske Turke".

Enako stališče je danes izpostavil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je izključil možnost umika turške vojske z otoka.

Ciprski predsednik Anastasiades je na drugi strani danes umik 30.000 turških vojakov z otoka označil za nujen del dogovora o združitvi otoka.

Tudi Grčija je ponovila, da brez končanja okupacije ne bo rešitve ciprskega vprašanja.

Erdogan je tudi priznal, da imajo Atene in ciprski Grki še naprej drugačna pričakovanja glede dogovora kot turška stran.

Povedal je tudi, da obstajajo še velike razlike glede vprašanja izmenjajočega se predsedovanja združenega Cipra. Nesprejemljivo se jim zdi, da bi ciprski Turki predsedovali le en mandat, Grki pa štiri. Pred tem so sicer govorili o tem, da bi Grki predsedovali dvakrat, Turki pa enkrat, kar bi bila po njegovi oceni pravična rešitev.

Anastasiades pa je danes ocenil, da so pogovori v Ženevi vzbudili upanje, da bo dogovor mogoče doseči. "Smo na poti, ki vzbuja upanje," je dejal po mednarodni konferenci v Ženevi in treh dneh pogovorov z Akincijem pred tem.