c S

Predlog novele zakona o tujcih po nujnem postopku na januarsko sejo

13.01.2017 16:15 Ljubljana, 13. januarja (STA) - DZ bo o predlogu novele zakona o tujcih po nujnem postopku odločal na redni seji, ki se bo začela predvidoma 23. januarja. Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza je danes tako odločil kljub opozorilom iz opozicije, da s tem onemogočajo razpravo o tako pomembnem zakonu. Ta je sicer deležen številnih dilem in kritik v javnosti.

Glede predloga novele zakona, ki predvideva ukrepe za primer spremenjenih razmer na področju migracij, imajo dileme tudi v vladni koaliciji. Med kritiki se največkrat omenjata pravosodni minister Goran Klemenčič in podpredsednik SMC ter predsednik DZ Brglez. Kljub temu je parlamentarna koalicija danes izglasovala obravnavo zakona po nujnem postopku.

Vlada je po besedah generalne sekretarke Lilijane Kozlovič utemeljila nujnost postopka s namenom preprečitve težko popravljivih posledic za državo, ki bi sicer lahko nastale. Izpostavila je nepredvidljivost migracij in polnjenje zmogljivosti v Sloveniji ob konstantnem gibanju migracijskih tokov, neenotna politika držav EU in ukrepi sosednjih držav pa kažejo na to, da lahko ob ponovnem migrantskem valu Slovenija postane žep. Poudarila je še, da so ukrepi v predlogu preventivni.

V koaliciji so poudarili, da so v zakon vgrajene varovalke. Predlog predvideva, da bi v primeru ocene pristojnih organov, da so se varnostne razmere spremenile na način, da bi bili ogroženi javni red in mir ter varnost države, vlada predlagala DZ, da z dvotretjinsko večino sprejme začasno odločitev, da smejo pristojni organi zavrniti vstop tistim, ki poskušajo na nezakonit način vstopiti v Slovenijo iz varne države članice EU.

Zakon tudi predvideva, da bi vse absolutne človekove pravice zagotovili tistim, katerih življenje je lahko ogroženo ali bi lahko bili podvrženi mučenju, nečloveškemu ravnanju, ter otrokom in bolnim osebam.

Zaskrbljenost zaradi zakona je sicer v pismu premierju Miru Cerarju izrazil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, ki je ocenil, da predlog sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Vladni predstavniki so v zadnjih dneh spomnili, da parlamentarni postopek še omogoča spremembe predloga zakona.

Kljub temu so v opoziciji danes menili, da je ravnanje vlade, ki da je zakon pripravljala pol leta, zdaj pa ga želi po nujnem postopku sprejeti, neodgovorno.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je opozoril, da je predlog zakona po nekaj mesecih pripravljanja v DZ prišel čez noč, o njem pa niti vlada ni bila soglasna. "Morda pa je obvestilo Sveta Evrope prišlo s sponzorstvom kakšnega ministra," je ocenil.

Poslanka Alenka Bratušek (NP) je vprašala, ali se je varnostni položaj v Sloveniji poslabšal, da je predlog po tolikem času pripravljanja treba sprejemati po nujnem postopku. Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je ocenil, da je utemeljitev za nujni postopek lahko le strah, s katerim poskuša vlada ustvarjati izredne okoliščine.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je opozorila, da gre pri zakonu za ljudi in njihovo varnost. Pozvala je k premisleku, ali morajo res tudi tokrat grobo politično medsebojno obračunavati.

Na redni januarski seji, ki se bo predvidoma začela s poslanskimi vprašanji vladni ekipi, bo tudi vladni predlog novele zakona o nadzoru državne meje. Predlog med drugim določa tehnična sredstva za nadzor meje, predvideva pa tudi odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je varovalna ograja.

Poslanci bodo predvidoma opravili tudi drugo obravnavo dopolnitve zakona o sodiščih ter novele zakona o državnem tožilstvu, ki ju je z namenom okrepitve pregona bančne kriminalitete pripravila NSi. Predloga ne uživata podpore koalicije in bosta verjetno končala zakonodajno pot. Podobno je pričakovati glede predloga zakona o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katerim je ZL vnovič poskusila s predlogom za odpravo liberalizacije cen naftnih derivatov.

Poslanci bodo opravili tudi prvo obravnavo predloga dopolnitve zakona o bančništvu, s katerim želi SDS omogočiti, da bi imel DZ dostop do vseh podatkov v državnih bankah. Odločali bodo še o predlogu zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, ki med drugim prinaša jasnejšo opredelitev meril upravičenosti do državne pomoči.

Kolegij predsednika DZ je danes odločil še o obravnavi treh zakonov po skrajšanem postopku. Tako bo obravnaval predlog novele zakona o uravnoteženju javnih financ, s katerim poslanki poslanske skupine nepovezanih poslancev Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček predlagata polno uskladitev pokojnin in izplačilo letnega dodatka upokojencem v letošnjem letu.

Po skrajšanem postopku bo DZ obravnaval tudi vladni predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki predvideva določitev najnižje pokojnine za upokojence z daljšim delovnim stažem. Po skrajšanem postopku bo obravnavan še predlog novele zakona o trgu finančnih instrumentov, pri katerem vlada izpostavlja opredelitev ukrepov nadzora Agencije za trg vrednostnih papirjev zaradi preprečevanja in odkrivanja prepovedanih ravnanj zlorabe trga.

Kolegij predsednika DZ je danes potrdil tudi terminski program DZ za februar in okvirni terminski plan za marec.