c S

Unicef: V Italijo prek morja dvakrat več otrok migrantov brez spremstva

13.01.2017 13:27 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes sporočil, da je v Italijo v letu 2016 preko Sredozemskega morja prispelo okoli 25.800 otrok migrantov in beguncev brez spremstva in ločenih od svojih družin. Gre za več kot podvojeno število otrok glede na leto 2015, ko je v Italijo prišlo 12.360 otrok migrantov in beguncev.

Ti otroci predstavljajo 91 odstotkov od skupno 28.200 otrok beguncev in migrantov, ki so prispeli na italijansko obalo v letu 2016, dodajajo v Unicefu.

"Gre za alarmanten trend večanja števila otrok na begu, ki sodijo v izjemno ranljivo skupino, in tvegajo svoja življenja na poti do Evrope," je opozoril višji vodja za izredne razmere pri Unicefu Lucio Melandri. "Trenuten sistem ne zagotavlja zaščite otrok, ki se znajdejo sami v popolnoma neznanem okolju. Ker gre za osebe, ki so na begu iz države v državo, je potreben koordiniran odgovor Evrope kot celote," je dodal.

Večina otrok brez spremstva in ločenih od svojih družin, ki so v Italijo prispeli v preteklem letu, prihaja iz štirih držav: Eritreje, Egipta, Gambije in Nigerije.

Večinoma gre za fante, stare od 15 do 17 let, med novimi prihodi pa so tudi mlajši otroci in deklice. Posebej deklice so izpostavljene tveganjem, kot so spolno izkoriščanje in zlorabe, vključno s spolnim izkoriščanjem za denar s strani kriminalnih združb. Več deklet je med intervjuji z Unicefovim osebjem, ki so bili opravljeni v letošnjem letu v Palermu, poročalo o prisilni prostituciji v Libiji kot načinu poplačila stroškov za pot čez Sredozemlje. Številni fantje, ki prispejo v Libijo, pa so prisiljeni v fizično delo.