c S

Kitajski mediji opozarjajo Tillersona na previdnost pri izbiri besed

13.01.2017 11:58 Peking, 13. januarja (STA) - Kitajski mediji opozarjajo kandidata za novega državnega sekretarja ZDA Rexa Tillersona, naj bo previden pri izbiri svojih besed. Nedavno je namreč dejal, da bodo ZDA blokirale Kitajsko v Južnokitajskem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji glavni izvršni direktor naftnega velikana ExxonMobil je ameriškim senatorjem na zaslišanju v sredo dejal, da bo iskal načine, da se Kitajski prepove dostop do umetnih otokov, ki jih je zgradila v Južnokitajskem morju.

Kitajska dejanja v regiji so primerljiva z rusko invazijo Krimskega polotoka, je povedal Tillerson.

Njegovih komentarjev pa Kitajci niso dobro sprejeli. Državni časnik China Daily je danes opozoril, da če bo Tillerson ravnal, kot je obljubil, da bo to sprožilo tok pogubnih konfrontacij med Kitajsko in ZDA.

Satelitski posnetki kažejo, da je Kitajska zelo aktivna pri gradnji vojaških oporišč v Južnokitajskem morju, ki si ga med drugim lastijo tudi Filipini in Vietnam.

V času ameriškega predsednika Baracka Obame so bile ZDA kritične do kitajskih aktivnosti v regiji, saj naj bi ogrožale svobodo plovbe in preletov, nikoli pa niso zavzele stališča glede tega, komu pripadajo območja v Južnokitajskem morju.

Tillerson je prvi, ki je javno nasprotoval kitajski suverenosti nad območjem.

"Če Washington ne misli začeti vojne v Južnokitajskem morju, so vsi drugi pristopi k preprečevanju dostopa Kitajcem do otokov bedasti," je zapisal v uvodniku kitajski časnik Global Times.

V časniku so še zapisali, naj Tillerson raje okrepi jedrsko strategijo ZDA, če želi prisiliti jedrsko velesilo, da se umakne s svojega ozemlja.

Kitajska se sicer ni uradno odzvala na Tillersonove izjave. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je Washington le pozval, naj se ne vtika v tuje zadeve. Izpostavil je, da so se razmere v Južnokitajskem morju umirile, zato upa, da bodo to spoštovale tudi države, ki ne mejijo na območje.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je poleg Tillersona v svoj kabinet povabil še nekaj drugih nasprotnikov Kitajske. Med njimi Petra Navarra, ki bo vodil trgovinski svet in ki je že večkrat kritiziral Kitajsko zaradi manipuliranja valute.