c S

Zadružna zveza poziva k uporabi vseh pravnih sredstev pri boju za teran

13.01.2017 10:48 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Pozivom slovenskih kmetov za zaščito terana se pridružuje tudi Zadružna zveza Slovenija. Kot je zapisal njen predsednik Peter Vrisk, je zaščita imena bistvena za obstoj in razvoj kmetij in zadrug na področju Krasa. Vlado in ministra Dejana Židana je zveza pozvala, naj uporabijo vsa razpoložljiva pravna sredstva pri boju za slovenski teran.

Kot je v izjavi za medije zapisal predsednik zadružne zveze, so tudi njihove zadruge med pomembnimi pridelovalci vina teran že vse od sredine 19. stoletja. "Naša zadruga Vinakras Sežana je najpomembnejši proizvajalec vina teran in uporaba imena teran na Hrvaškem bi bil velik udarec zanjo," je opozoril.

Zadružna zveza Slovenije po njegovih besedah ostro nasprotuje pobudi Evropske komisije, da omogoči izjemo Hrvaški, da bi lahko uporabila označbo, ki pripada Sloveniji in je bila tudi uradno zaščitena na ravni EU. "Odmik od že uveljavljene zaščite bo imel nepopravljivo poslovno škodo za vse pridelovalce terana in njegovega ugleda med potrošniki," je izpostavi.

Vlado in kmetijskega ministra Dejana Židana je zveza pozvala, naj uporabi vsa razpoložljiva pravna sredstva pri boju za slovenski teran. "Gre za temeljno spoštovanje strokovnega, pravnega in političnega dogovora na najvišji ravni," je še prepričan predsednik zveze.