c S

EU Turčiji za sirske begunce doslej izplačala 748 milijonov evrov

13.01.2017 08:52 Bruselj, 12. januarja (STA) - Evropska komisija je danes sporočila, da je od treh milijard evrov, ki jih je Evropska unija obljubila za pomoč sirskim beguncem v Turčiji, doslej izplačala 748 milijonov evrov.

V Bruslju je danes potekal peti sestanek upravnega odbora sklada za begunce v Turčiji. Predstavili so napredek in dosedanji potek dogovora EU - Turčija, v okviru katerega so bili že podpisani sporazumi za projekte, vredne preko 200 milijonov evrov za izgradnjo in opremljanje šol za begunce ter lokalne skupnosti v Turčiji.

"Nedavno so bili podpisani sporazumi, vredni več kot 200 milijonov evrov za projekte, katerih cilj je izboljšati izobraževalno infrastrukturo, zgraditi in opremiti šole ter olajšati možnost šolanja za deset tisoče begunskih otrok. Evropska unija tako najranljivejšim beguncem nudi možnost za boljše življenje v Turčiji," je izjavil evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn.

V komisiji izpostavljajo, da je od treh obljubljenih milijard sedaj dodeljeno 2,2 milijarde evrov, kar vključuje humanitarno in nehumanitarno pomoč. Do zdaj so podpisali 37 projektov, vrednih 1,45 milijarde evrov, kar je skoraj polovica od dogovorjenega. Izplačanega je bilo doslej 748 milijonov evrov.

EU je Turčiji za obdobje 2016-2017 obljubila tri milijarde evrov pomoči, in sicer za sirske begunce. Milijarda prihaja iz evropskega proračuna, dve pa so zagotovile države članice.