c S

Na Madžarskem konec prodajanja vizumov za EU

13.01.2017 08:51 Budimpešta, 12. januarja (STA) - Na Madžarskem bodo z marcem prenehali z dajanjem vizumov za EU v zameno za plačilo državnih obveznic v določeni višini. Madžarska agencija za dolgove je danes utemeljila, da to zaradi ugodnega finančnega položaja v lanskem letu ne bo več potrebno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodeč po informacijah agencije so od začetka programa junija 2013 prodali že za eno milijardo evrov državnih obveznic. Letos pa bodo obdelali le še prošnje, ki bodo prispele do 31. marca.

V preteklosti so desno konservativno vladajočo stranko Fidesz pogosto kritizirali na račun vabljivega posla. Kdor je kupil državne obveznice v vrednosti 300.000 evrov ali več, je s tem pridobil tudi dovoljenje za prosto gibanje znotraj EU.

Opozicija pa je kritizirala, da s tem ogrožajo nacionalno varnost, saj lahko na ta način vizum dobijo tudi kriminalci.

O več kot 3500 tujcih, ki so si tako kupili vizum za EU, ne obstaja podrobnih informacij. Po poročanju medijev naj bi šlo predvsem za bogate Kitajce, Ruse in Arabce.

Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je večkrat govorila o zaustavitvi programa. Na ta način so nameravali povečati povpraševanje, ki je upadlo, so ugibali mediji.

Sedaj pa so mediji kritični, da so program zaustavili zaradi škandalov, ki naj bi bili povezani z domnevno koruptivno prodajo državnih obveznic. Od prodaje obveznic so namreč največ zaslužila posredniška podjetja v davčnih oazah, ki so za vsako prodajo dobila 60.000 evrov za stroške posredovanja. Po izračunih madžarskega časopisa Magyar Nemzet je država s programom v resnici naredila izgubo.