c S

Gospodarstvo bi rešitve zaradi oteženega poslovanja z Avstrijo iskalo z vlado

13.01.2017 08:50 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Tako veliki kot mali podjetniki opozarjajo na oteženo poslovanje z Avstrijo. Ta je namreč z novim letom spremenila zakonodajo, ki je tujim podjetjem še bolj zaostrila pogoje pri čezmejnem opravljanju storitev. OZS in GZS sta zato na pristojne pri nas naslovili prošnjo za čimprejšnji sestanek, da bi skupaj poiskali možne rešitve.

Vodstvi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) sta se za prošnjo za čimprejšnji sestanek - to so poslali na ministrstva za delo, za gospodarski razvoj in tehnologijo, za infrastrukturo in za zunanje zadeve ter na predsednika vlade Mira Cerarja - odločili, ker "gre za izredno perečo problematiko, ki se tiče vseh gospodarskih subjektov v Sloveniji, ki želijo čezmejno opravljati storitve v Avstriji".

Kot so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na OZS, je s 1. januarjem v Avstriji začel veljati nov zakon o preprečevanju dampinga pri plačah in socialnih prispevkih.

"Za tuje ponudnike storitev, med katerimi so tudi slovenska podjetja, to pomeni številne ovire, saj z novim zakonom na avstrijskem trgu ne le preprečujejo nelojalno konkurenco in socialni 'damping', ampak z zapletenimi postopki, dodatnimi birokratskimi ovirami, poostrenim nadzorom in visokimi kaznimi odvračajo tuje ponudnike storitev in jim posledično preprečujejo opravljanje storitev na avstrijskem trgu," so poudarili.

Obrtniki in podjetniki, ki čezmejno opravljajo storitve v Avstriji, so po pojasnilih OZS že pred novim letom prejemali visoke kazni zaradi manjkajočih dokumentov in njihovih prevodov v nemški jezik. Čeprav so jih dostavili v roku, jim je avstrijska finančna policija zaračunavala dodatne kazni z drugačnimi izgovori, kot je npr. neustrezna višina urne postavke in neustrezna razporeditev delavcev v avstrijske plačilne skupine.

Nova zakonodaja pa predvideva še višje kazni in tudi prepoved čezmejnega opravljanja storitev v Avstriji, kar še dodatno otežuje čezmejno poslovanje v Avstriji.

"Po naših informacijah naj bi Avstrija začela poostreno nadzirati tudi prevozniški sektor, ki je do sedaj brez večjih ovir deloval v mednarodnem transportu med državama. Pri tem naj bi Avstrija bilateralne prevoze blaga in potnikov, ki jih izvajajo zaposleni vozniki pri slovenskih prevoznikih, obravnavala kot da gre za napotene delavce," so navedli v zbornici.

OZS številne ovire opaža tudi na gradbenem področju. Slovenski podjetniki so dolžni plačevati prispevke v gradbeni sklad BUAK, čeprav jim pravice, ki jim jih zagotavlja ta sklad, v enakem obsegu zagotavlja slovenska zakonodaja. "Predlagamo, da bi se tudi v Sloveniji ustanovil podoben sklad, kajti v takem primeru bi bili naši podjetniki oproščeni plačila prispevkov v gradbeni sklad, ne samo v Avstriji, ampak tudi drugod po Evropi," so še dodali na OZS.