c S

V ZDA sprožili preiskavo postopkov direktorja FBI pred volitvami

13.01.2017 09:10 Washington, 13. januarja (STA) - Notranji nadzornik ameriškega pravosodnega ministrstva, generalni inšpektor Michael Horowitz je sprožil preiskavo zaposlenih v ministrstvu in zvezni policiji FBI, ki sodi pod ministrstvo, zaradi postopkov pred splošnimi volitvami 8. novembra. Tarča je predvsem direktor FBI James Comey.

Horowitz je sporočil, da začenja preiskavo na zahtevo članov kongresa in ameriške javnosti. Comey je preiskavo pozdravil in obljubil sodelovanje ter izrazil upanje, da bodo izsledki preiskave v celoti objavljeni, kar bo koristilo vsem.

Comey se je zameril demokratom, ker je 28. oktobra sporočil kongresnikom, da se preiskava elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton nadaljuje. Comey je julija javno dejal, da preiskava elektronske pošte iz časov, ko je Clintonova vodila State Department, ni odkrila ničesar nezakonitega in da ne bo priporočil kazenske ovadbe.

Obenem pa je v nasprotju z ustaljenim protokolom, ki pravi, da direktor FBI v primeru, da ni ovadbe, nima več kaj politično razlagati, kritiziral Clintonovo in komentiral, da je bila izredno malomarna z državnimi skrivnostmi. O elektronski pošti je potem nekaj časa govoril le še republikanski predsedniški kandidat Donald Trump.

Kljub priporočilu pravosodne ministrice Lorette Lynch in pravnikov pravosodnega ministrstva naj tega ne dela, je potem Comey 28. oktobra obvestil kongresnike, da se preiskava nadaljuje, ker so v nepovezani preiskavi nekdanjega newyorškega kongresnika Anthonyja Weinerja našli njeno elektronsko pošto na računalniku, ki ga je Weiner uporabljal skupaj s soprogo Humo Abedin, sicer tesno sodelavko Clintonove.

Lyncheva je Comeyju odsvetovala obvestilo kongresnikom tako blizu volitev, ker še niso vedeli, ali bodo na računalniku sploh kaj našli. Našli niso ničesar in Comey je dva dni pred volitvami to sporočil. V procesu se je uspel zameriti tako republikancem kot demokratom, ki pa so malce bolj jezni, saj ga krivijo za poraz svoje predsedniške kandidatke.

Lyncheva je sicer prav tako sokriva, ker se je v času preiskave FBI junija na letališču bolj ali manj na skrivaj srečala z nekdanjim predsednikom Billom Clintonom. Oba trdita, da sta se pogovarjala le o otrocih in drugih osebnih zadevah, kar je mogoče res, verjetno pa ni, in Trump je govoril o dokazu, da je pravosodno ministrstvo povezano s Clintonovo.

Predmet preiskave bo tudi uradnik ali uradnica ministrstva zaradi neprimernih stikov s kampanjo Clintonove in celotno ministrstvo zaradi objave določene dokumentacije na Twitterju.