c S

Ob 25-letnici mednarodnega priznanja Slovenije okrogla miza in odprtje razstave

13.01.2017 11:11 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Slovenija ta mesec obeležuje 25. obletnico mednarodnega priznanja s strani držav tedanje Evropske skupnosti ter večine današnjih članic EU. Ob tej priložnosti zunanje ministrstvo v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in STA danes v Ljubljani pripravlja okroglo mizo Slovenija in EU po 25 letih priznanja.

Dogodek bo z uvodnim nagovorom odprl zunanji minister Karl Erjavec, pozdravni nagovor pa bo imel vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Na okrogli mizi bodo o pogledih na tedanje dogodke ter današnji položaj in vlogo Slovenije spregovorili prvi predsednik republike Milan Kučan, prvi predsednik vlade Lojze Peterle, prvi zunanji minister Dimitrij Rupel, prvi pooblaščeni predstavnik Slovenije v Bruslju Lojze Sočan, nekdanji direktor urada za intelektualno lastnino Bojan Pretnar in novinar Branko Maksimovič.

Sledilo bo odprtje dokumentarne razstave ob 25-letnici mednarodnega priznanja Slovenije.

Takratna Evropska skupnost, predhodnica današnje EU, je Slovenijo priznala 15. januarja 1992. To je bila prelomnica pri vključevanju države v mednarodno skupnost, sledila so priznanja drugih držav in maja istega leta je bila Slovenija sprejeta v ZN. Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami po svetu in je članica večine mednarodnih organizacij.

V ZN je bila Slovenija kot prva nekdanja jugoslovanska republika sprejeta maja 1992, leto kasneje je postala članica Sveta Evrope, pa tudi Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. V Nato je bila sprejeta konec marca 2004, mesec kasneje, 1. maja 2004, pa je postala še članica EU. Nazadnje je leta 2010 vstopila v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).