c S

V Evropskem parlamentu stežka le podprli Oettingerja v novi vlogi

12.01.2017 16:23 Bruselj, 12. januarja (STA) - V Evropskem parlamentu so po težavnem odločanju danes le podprli Nemca Güntherja Oettingerja v novi vlogi - kot evropskega komisarja za proračun in človeške vire. Ali bo prevzel tudi podpredsedniški položaj, za zdaj ni jasno. Zadnjo besedo ima šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki še ni sporočil svoje končne odločitve.

Po ponedeljkovem skoraj triurnem zaslišanju treh parlamentarnih odborov, pristojnih za proračun, proračunski nadzor in pravne zadeve, na katerem se je moral Oettinger braniti pred očitki zaradi spornih izjav o Kitajcih, ženskah in istospolno usmerjenih, so morali koordinatorji teh odborov pripraviti mnenje o Nemčevi pripravljenosti na novo vlogo.

Že pri tem se je zapletlo, saj so za pripravo pisma, ki so ga nato posredovali voditeljem političnih skupin v parlamentu, potrebovali več časa, kot je bilo predvideno. Nato se je zapletalo tudi v razpravi vodij skupin. Socialdemokrati (S&D) in Zeleni so želeli po navedbah parlamentarnih virov odločitev preložiti, a so bili na koncu preglasovani.

"Večina koordinatorjev odborov je zadovoljna, da lahko komisar Günther Oettinger prevzame portfelj, ki mu je namenjen," so ocenili koordinatorji. Voditelji političnih skupin, ki delujejo v okviru konference predsednikov, so oceno odborov "vzeli na znanje". Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz jo bo posredoval naprej predsedniku komisije.

Juncker ima zadnjo besedo in bo odločil, ali bo Oettinger prevzel tudi podpredsedniški položaj, ki ga je imela njegova predhodnica, Bolgarka Kristalina Georgieva. Oettingerjev dosedanji resor za digitalno družbo je začasno prevzel podpredsednik komisije za digitalni enotni trg Andrus Ansip. V Bruslju še čakajo tudi na novega bolgarskega komisarskega kandidata ali kandidatko.