c S

Ameriški senatorji naredili prvi korak proti ukinitvi zdravstvene reforme

12.01.2017 16:09 Washington, 12. januarja (STA) - Ameriški senat je čez noč izvedel maratonsko sejo s številnimi glasovanji, po kateri je na koncu z 51 proti 48 glasovom potrdil proceduralni proračunski predlog, ki republikancem daje podlago za ukinitev leta 2010 sprejete zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame, ki je prinesla zavarovanje 20 milijonom Američanom.

Republikanci so reformo zaman ukinjali od njene potrditve, ukinitev pa je v času kampanje obljubljal Donald Trump in pri tem vztraja. Pozivom k ukinitvi so se sčasoma pridružile obljube o potrditvi alternativne reforme, ki pa je republikanci še nimajo sestavljene.

Trump je obljubil, da se bo ukinitev in potrditev alternative zgodila skoraj istočasno, da ljudje ne bodo ostali brez zavarovanja. S potrebo po reformi reforme se strinjajo tudi demokrati na čelu z Obamo, vendar so se čez noč otepali s številnimi predlogi in amandmaji, ki so bili po vrsti poraženi.

Nekatere so si celo uničili sami, kot je bil na primer predlog, da se zaradi previsokih cen domače farmacevtske industrije dovoli uvoz neprimerljivo cenejših zdravil iz Kanade. Proti domači farmaciji se je v sredo postavil tudi Trump in 12 republikancev je glasovalo za predlog Bernarda Sandersa in Amy Klobuchar, vendar so ga tako kot leta 2010, ko je bil na mizi veliko boljši predlog reforme, kot je bil na koncu potrjen, uničili demokrati, ki so povezani s to industrijo.

Američani nočnega obstreljevanja republikancev in demokratov niso spremljali in glasovi v eno ali drugo smer za senatorje ne bodo imeli posledic. Pomembno je, da je pot za ukinitev reforme odprta, alternative za več kot 20 milijonov Američanov še ni, vendar pa narašča število republikancev na čelu s Trumpom, ki jo želijo potrditi.