c S

Velenjska občina predlagala zavrnitev tožbe glede ureditve azilnega doma

12.01.2017 15:12 Velenje, 12. januarja (STA) - Velenjska občina je predlagala zavrnitev tožbe glede ureditve azilnega doma, ki jo je konec leta 2016 v zvezi s pobudo za vložitev zahteve za razpis naknadnega referenduma vložila Civilna iniciativa Velenje. Po oceni občine sklepi s seje občinskega sveta konec novembra lani ne predstavljajo splošnega akta, ki bi ga lahko zavrnili na referendumu.

Civilna iniciativa v tožbi navaja, da sklepi, sprejeti na seji velenjskega mestnega sveta, ne odražajo resnične volje občanov Velenja ter zahteva, da sodišče odločitev Mestne občine Velenje z dne 20. decembra lani kot nezakonito razveljavi, so sporočili z velenjske občine.

V odgovoru na tožbo je velenjska občina poudarila, da se je s sprejetim sklepom oziroma zahtevami občinski svet zgolj seznanil z namero države o vzpostavitvi izpostave Azilnega doma na območju Velenja, hkrati pa skozi celoten sklep slovenski vladi postavil zahteve v zvezi ureditvijo azilnega doma.

Odločitev o vzpostavitvi azilnega doma oziroma njegove izpostave, kot tudi odločitev o nastanitvi prosilcev za mednarodno zaščito, je v izključni pristojnosti ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, še navajajo na občini.

Kot je decembra povedal velenjski župan Bojan Kontič, pogoji za razpis referenduma o sprejetih občinskih sklepih v zvezi z izpostavo azilnega doma na območju Velenja niso izpolnjeni. Referendum prav tako da ni možen, ker ne gre za splošni akt občine, prav tako vsebinsko zadeva naj ne bi sodila v pristojnost občine.

Krajani Stare vasi nameri, da se na območju njihove krajevne skupnosti uredi izpostava azilnega doma, kot je znano, nasprotujejo.