c S

Vlada pri izboru novega generalnega državnega tožilca daje prednost Šketi

12.01.2017 16:44 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada pri izboru novega generalnega državnega tožilca daje prednost vodji mariborskega okrožnega tožilstva Dragu Šketi. Vlada bo svoje mnenje posredovala državnotožilskemu svetu, ki bo nato državnemu zboru predlagal kandidata za to funkcijo, izbiral pa bo med Šketo in njegovim protikandidatom Robertom Renierom.

Vlada meni, da oba kandidata za razpisano mesto generalnega državnega tožilca izpolnjujeta zakonske pogoje in sta tako en kot drugi glede na dosedanje delo in predložen strateški program dela osebnostno in strokovno primerna ter ustrezna za prevzem funkcije generalnega državnega tožilca, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Zaradi izkušenj z vodenjem drugega največjega okrožnega državnega tožilstva v državi, po mnenju vlade bolj celovitega in bolj konkretnega strateškega programa dela na elementih politike kazenskega pregona ter glede na bolj ambiciozen program kratkoročnih in dolgoročnih sprememb pri vodenju državnega tožilstva, pa daje vlada prednost kandidatu Dragu Šketi.

Postopek imenovanja novega generalnega državnega tožilca sicer vodi državnotožilski svet, ki pa je za dokončno odločitev o tem, koga bo DZ predlagal v imenovanje, moral počakati še mnenje vlade. Slednjega je za današnjo sejo vlade pripravil pravosodni minister Goran Klemenčič, ki se je tudi sestal z obema kandidatoma.

Pogovora s kandidatoma je opravil tudi državnotožilski svet, kateremu dajejo prednost, pa še niso želeli razkriti, saj da bo to razvidno iz predloga, ki bo poslan v državni zbor.

Šketa, ki ga je danes podprla vlada, sicer vodi mariborsko okrožno tožilstvo. Kot je kandidat povedal ob robu novoletnega sprejema za novinarje, ki ga je pripravilo vrhovno državno tožilstvo, se je na razpis za generalnega državnega tožilca prijavil, ker želi dati državnemu tožilstvu zagon in vizijo za prihodnost ter izboljšati kakovost njegovega dela.

Kot "prioriteto vseh prioritet" poudarja pregon gospodarskega kriminala. Da bi lahko pregon slednjega potekal čim bolj učinkovito, se bo zavzemal za primerno izobraževanje tožilcev in njihovo specializacijo.

Na vprašanje, kaj narediti, da bo pregon bančnega kriminala dobil epilog tudi na sodišču, odgovarja, da razume pričakovanja javnosti glede tega, zato slednje izpostavlja kot prioriteto delovanja tožilstva. Zavzema si tudi za prevetritev kataloga kaznivih dejanj, ki jih obravnava Specializirano državno tožilstvo.

Njegov protikandidat za omenjeno funkcijo je vodja okrožnega tožilstva v Krškem Robert Renier.

Imenovanje novega generalnega državnega tožilca je potrebno, ker aktualnemu, Zvonku Fišerju, v začetku maja poteče mandat.