c S

Avstrija napoveduje boj Ovseja proti radikalizaciji mladih

12.01.2017 13:24 Dunaj, 12. januarja (STA) - Preprečevanje radikalizacije mladih bo glavni cilj Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v času letošnjega predsedovanja Avstrije, je danes na sedežu organizacije na Dunaju v predstavitvi prioritet predsedovanja izpostavil avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Ovse se sicer ukvarja predvsem s tradicionalnimi varnostnimi vprašanji prek nadzora in posredovanja v konfliktih ter nadzora orožja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kurz je danes v nastopu pred predstavniki 57 članic Ovseja izpostavil, da se je z območja organizacije, ki se razteza od Kanade do Rusije, skrajni skupini Islamska država (IS) pridružilo 10.000 ljudi.

Meni, da ne zadošča samo boj proti terorizmu te džihadistične skupine z vojaškimi sredstvi v državah, kot sta Sirija in Irak. Po avstrijskih načrtih bi se Ovse moral lotiti financiranja radikalnih skupin, njihovih strategij novačenja ter grožnje, ki jo predstavljajo skrajneži, ki se z bojišč vrnejo v Evropo.

Napovedal je organizacijo delavnic z mladimi v zahodni Evropi, na Zahodnem Balkanu, v srednji Aziji ter na območju Črnega morja.

Izpostavil je še, da Ovse ne bo dejaven samo pri preprečevanju tega, da bi se mladi pridružili IS, ampak tudi skupinam, kot je Kurdska delavska stranka ali neonacističnim tolpam.

Avstrija je predsedovanje Ovseja od Nemčije prevzela s 1. januarjem.