c S

Breivik trdi, da se je radikaliziral zaradi izolacije v zaporu

12.01.2017 13:24 Oslo, 12. januarja (STA) - Norveški desničarski terorist Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi, je danes povedal, da se je prav zaradi petletne osamitve v zaporu dodatno radikaliziral. To je ključna točka njegovega oporekanja državi, ki se je na lansko sodbo, po kateri je Breiviku kršila človekove pravice, pritožila, sedaj pa teče prizivni postopek.

"Postal sem bolj radikalen. Že prej sem bil radikalen, a v teh zadnjih petih letih sem postal mnogo radikalnejši," je 37-letni skrajnež po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal na sojenju, ki iz varnostnih razlogov poteka v zaporu Skien na jugu Norveške, kjer je zaprt.

Norveško je okrožno sodišče v Oslu aprila lani predvsem zaradi Breivikove osamitve v zaporu, kjer nima stikov z drugimi zaporniki, obsodilo kršitve 3. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Breivik ima sicer v zaporu tri celice, v katerih lahko igra video igrice in gleda televizijo - na dveh televizorjih. Ima tudi računalnik brez internetne povezave, orodje za telovadbo, knjige in časopise. Kljub temu udobju je sodišče v Oslu lani ocenilo, da država z njim ravna nehumano in ponižujoče.

Odvetnik morilca Oystein Storrvik je poudaril, da je zaradi izolacije njegov klient postal "duševno ranljiv". "Izolacija me je resno prizadela, radikalizacija pa je verjetno največji učinek te izolacije," pa je danes izpostavil sam Breivik.

Norveška na drugi strani vztraja, da Breivik zadnjih pet let ni bil v osami, saj da je imel številne stike z varnostniki - z njimi med drugim igra backgammon, pa tudi z odvetniki in duhovniki, prav tako ima korespondenco z zunanjim svetom.

Sojenje, ki se je začelo ta teden, bo predvidoma trajalo do 18. januarja, sodbo je pričakovati februarja.

Breivik je julija 2011 postrelil 69 ljudi, večinoma najstnikov, ki so bili zbrani na kampu laburistične mladine na otočku Utoya, še pred tem pa je v bombnem napadu pred vladnim poslopjem v Oslu ubil osem ljudi. Kot je dejal, je žrtve ubil, ker so zagovarjale večkulturno družbo.

Leta 2012 so ga obsodili na 21 let zapora, ki ga bodo lahko podaljševali, dokler bo veljal za nevarnega.