c S

Eden najbolj iskanih nacistov umrl leta 2001 v Damasku

12.01.2017 11:04 Damask, 12. januarja (STA) - Eden najbolj iskanih nacističnih vojnih zločincev Alois Brunner naj bi po navedbah francoske revije XXI umrl leta 2001, zaprt v kleti v Damasku v starosti 82 let. Brunner je bil odgovoren za smrt približno 130.000 Judov v času nacistične Nemčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji člani sirske obveščevalne službe so v intervjuju za XXI, ki je bil objavljen v sredo, povedali, da je Brunner svoja zadnja leta preživel v bednih razmerah pod stanovanjskim blokom v sirski prestolnici.

Eden od njegovih paznikov je povedal, da je Brunner, ki so ga poznali še pod imenom Abu Husein, v svojih zadnjih letih trpel in veliko jokal, "vsi so ga lahko slišali".

Prehranjeval se je lahko le z vojaškimi obroki in z jajci ali krompirjem. "Moral je izbrati eno ali drugo," je povedal eden od treh paznikov, ki se je predstavil kot Omar.

Okoliščine Brunnerjevih zadnjih let so bile neznane več desetletij.

Organizacija lovca na naciste Simona Wiesenthala je pred časom sporočila, da je Brunner umrl leta 2010 v Damasku.

Zgodovinar in nekdanji lovec na naciste Serge Klarsfeld je že leta 1982 odletel v Damask, kjer je prosil sirski režim, da mu izroči Brunnerja. Enota SS pod vodstvom Brunnerja je leta 1943 aretirala Klarsfeldovega očeta, ki je kasneje umrl v Auschwitzu.

Klarsfeld je za AFP dejal, da je zadovoljen, da je imel Brunner slabo življenje in da je preiskava revije XXI zelo verjetna, saj temelji na pričevanju oseb, ki so ga poznale.

Brunner, ki se je rodil v Avstriji leta 1912, je veljal za "inženirja končne rešitve judovskega vprašanja" in bližnjega sodelavca leta 1962 v Izraelu usmrčenega nacista Adolfa Eichmanna. Odgovoren je bil predvsem za deportacijo Judov iz Francije in drugih držav.

Iz Nemčije je leta 1953 zbežal v Egipt, nekaj časa je preprodajal orožje v Alžiriji, nato pa se preselil v Sirijo. V Damasku je postal svetovalec sirske tajne službe na področju tehnik mučenja in zasliševanja, ki so jih razvili nacisti.

V Franciji je bil dvakrat obsojen v odsotnosti. Prvič leta 1954 zaradi vojnih zločinov, nato pa še leta 2001 zaradi aretacije in deportacije več sto sirot.

Kot še piše XXI, je bil Brunner od leta 1989 v neke vrste hišnem priporu v svojem stanovanju v diplomatski četrti Damaska. Zaradi varnostnih razlogov so ga preselili v klet, kjer je bil zaprt vse do svoje smrti.