c S

GZS zahteve sindikatov glede bele knjige označila za nevzdržne in nerealne

12.01.2017 09:07 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Odziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na belo knjigo o pokojninah je po mnenju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v nasprotju z interesi slovenskih davkoplačevalcev. Dodatna milijarda evrov za pokojnine in invalidnine bi nas pripeljala na prvo mesto v EU po višini teh izdatkov, so poudarili na GZS.

Po besedah generalnega direktorja GZS Sama Hribarja Miliča so zahteve ZSSS "usmerjene v povsem napačno smer, stran od ustave, Evropske unije in od interesov zaposlenih v Sloveniji".

Kot spominjajo na GZS, se je Slovenija zavezala, da bo ob višji gospodarski rasti zniževala 30 milijard evrov visok javno-finančni dolg, na katerega plačuje več kot milijardo evrov obresti letno. Prav tako bi morali strukturni primanjkljaj zniževati.

Želje ZSSS so ob tem na GZS označili za nerealne in nevzdržne. Zahteve sindikatov po oceni analitikov zbornice prinašajo več kot milijardo evrov dodatnih bremen.

Te bi bi bilo po navedbah GZS mogoče financirati z zvišanjem javno-finančnega primanjkljaja in novim zadolževanjem, s čimer bi kršili zaveze pakta rasti in stabilnosti. Poleg tega bi se povečale obremenitve - tako socialni prispevki kot tudi davki na potrošnjo. Pridružili bi se dodatni davki oziroma obremenitve, so še navedli.

Tretja slaba alternativa pa bi bilo zmanjšanje drugih vrst državnih izdatkov, najverjetneje sredstev za tekoče vzdrževanje in gradnjo nove infrastrukture. Slabšanje kakovosti državne infrastrukture pa po navedbah zbornice pomeni večje stroške uporabe za gospodarstvo in gospodinjstva.

"To pomeni, da takšne zahteve ne povzročajo le hude nevarnosti kršenja zavez Slovenije, temveč hkrati tudi grožnjo za nadaljevanje razvoja in trenutne gospodarske rasti. Posledično bomo to občutili vsi," so zapisali.

Predstavniki ZSSS so namreč v torek na vlado odnesli posebno deklaracijo, v kateri so zapisali, kaj podpirajo in čemu nasprotujejo v beli knjigi o reformi pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Med drugim so opozorili, da se mora država organizirati tako, da bo zagotavljala dostojne pokojnine in ne, da namesto tega pokojninske pravice z reformo prilagaja zmožnostim proračuna. Podpirajo demografski sklad s trajnimi viri sredstev.

Ciljna upokojitvena starost 67 let je previsok upokojitveni pogoj, menijo. Ob tem pa opozarjajo, da reforma ne bo uspešna brez delovnih mest z dostojnim plačilom.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je belo knjigo o pokojninah predstavilo sredi aprila. Nanašala naj bi se na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.