c S

Vrednost blagovne znamke LTH bo presojal še tretji izvedenec

11.01.2017 16:13 Kranj, 11. januarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu direktorju LTH Milošu Kodretu, ker naj bi tik pred stečajem leta 2009 prepoceni prodal blagovno znamko. S tem naj bi oškodoval podjetje in upnike. Dve izvedenski mnenji sta pokazali povsem različne vrednosti, zato bo postavljen še tretji izvedenec.

Na današnjem naroku je bila ponovno zaslišana izvedenka ekonomske stroke Milena Kosi, ki je vrednost blagovne znamke LTH ocenila na 1,36 milijona evrov. Na njeni cenitvi temelji tudi obtožnica. Tožilstvo Kodretu namreč očita, da je 22. aprila 2009 sklenil pogodbo za prodajo blagovne znamke Loških tovarn hladilnikov (LTH) svojemu podjetju Agovit, ki je bil tudi dobavitelj in upnik LTH, za prenizko ceno 600.000 evrov.

Ker je bila prodaja izvedena s pobotom dela terjatev Agovita do LTH, naj bi Kodre oškodoval tudi upnike LTH, ki se je dober mesec zatem znašel v stečaju. Vendar so očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in oškodovanja upnikov ostala le pri poskusu, ker je Agovit s stečajnim upraviteljem LTH leta 2011 sklenil sodno poravnavo z razveljavitvijo prodaje blagovne znamke.

Kodre svoj zagovor temelji na povsem drugačnem izvedeniškem mnenju. Obramba je namreč sama angažirala sodnega izvedenca za intelektualno lastnino Matjaža Aberška. Ta je ugotovil, da ima LTH zaščiteno in registrirano blagovno znamko, ne pa tudi logotipa. Tako je bila blagovna znamka vredna le od 300 do 500 evrov. Tudi če bi Kodre prodal veljavno, registrirano in zaščiteno blagovno znamko, bi bila to po mnenju Aberška vredna le 110.000 evrov.

Tako Aberšek kot Kosijeva sta na današnjem ponovnem zaslišanju vztrajala pri svojih mnenjih. Kosijeva je dejala, da je Aberšek res izvedenec za intelektualno lastnino, ni pa pooblaščen ocenjevalec. Aberšek pa je dejal, da Kosijeva ni razpolagala z istimi podatki kot on, sicer bi prišla do enakega izračuna.

Glede na velik razkorak med obema mnenjema, je obramba predlagala postavitev tretjega izvedenca, s čimer se je strinjalo tudi tožilstvo. Novi izvedenec se bo poleg izdelave svoje ocene moral kritično opredeliti tudi do obstoječih dveh mnenj. Zaradi postavitve izvedenca je sodnica za naslednji narok določila 10. april.

Stečajni upravitelj LTH Dušan Taljat je sicer proti nekdanjim vodilnim v škofjeloškem podjetju vložil vrsto tožb. Obravnavanih je bilo več odškodninskih tožb, pregon za domnevno oškodovanje upnikov s prodajo blagovno znamke in s prodajo poslovnega prostorov v Beogradu pa je prevzelo tožilstvo.

Kot je poudaril Kodre, nobena izmed tožb ni bila uspešna. Vodilni v LTH so že v sojenju zaradi domnevnega oškodovanja s prodajo poslovnega prostora v Beogradu pojasnili, da so na različne načine in celo na lastno škodo skušali pridobiti obratna sredstva.

Sodnica Andrijana Ahačič je po izvedenem dokaznem postopku februarja 2015 sledila obrambi trojice obtoženih in sklenila, da LTH s prodajo nepremičnine ni bil oškodovan in da se vodstvo in lastniki niso okoristili. Ista sodnica vodi tudi tokratni primer proti Kodretu.