c S

London upravičuje uboje z brezpilotnimi letali

11.01.2017 14:58 London, 11. januarja (STA) - Velika Britanija bo predstavila pravne temelje za napade na teroristične osumljence v tujih državah z brezpilotnimi letali. Kot pojasnjujejo v britanski vladi, je nova tehnologija prinesla prehiter razvoj nekaterih oblik terorističnih napadov, da bi se nanje lahko odzvali s tradicionalnimi ukrepi kazenskega prava.

Glede na izseke govora, ki ga bo imel drevi britanski generalni tožilec Jeremy Wright, se mora mednarodno pravo uskladiti s "spremenljivimi časi", v katerem se družbena omrežja izkoriščajo za navdihovanje in usposabljanje skrajnežev, kar se dogaja v zelo kratkem časovnem razponu, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Politika vlade v Londonu se je pod drobnogledom znašla po napadu britanskih letalskih sil z dronom, v katerem sta bila avgusta 2015 ubita Britanca, ki sta se na strani skrajne Islamske države (IS) borila v Siriji.

Wright bo glede na medijsko poročanje v govoru pred Inštitutom za strateške študije v Londonu drevi predstavil, kako se sprejemajo odločitve, ko Velika Britanija deluje v samoobrambi.

"Razmere, s katerimi se soočamo danes, ne omogočajo vedno možnosti uporabe ukrepov uveljavljanja kazenskega prava za zaustavitev napadov," bo glede na izseke govora še pojasnil Wright.

Države morajo zato imeti možnost, da sprejmejo potrebne in ustrezne ukrepe, ko so na voljo jasni dokazi, da se načrtujejo oboroženi napadi, "uperjeni proti nam", bo po poročanju AFP še povedal Wright.

"Smrtonosna akcija bo vedno sprejeta kot zadnja možnost", potem ko se bo ocenilo, kako neposredna je grožnja in kakšne so posledice, če ne pride do posredovanja, bo še povedal Wright.

Napad na borca IS v Siriji avgusta 2015 je poslancem razkril britanski premier David Cameron. Takrat je tudi povedal, da je bilo to prvo tovrstno dejanje Velike Britanije v državi, v kateri ni sodelovala v vojaških operacijah. Po njegovih besedah je ena izmed tarč tega napada, 21-letni Reyaad Khan, tisto poletje načrtoval napade na pomembne javne dogodke v Veliki Britaniji.

To britansko operacijo je takrat mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International ostro kritizirala z besedami, da se je Združeno kraljestvo pridružilo praksi hitrih usmrtitev iz zraka, ki jo izvajajo ZDA.

Po podatkih britanskih varnostnih služb so na Otoku v minulih dveh letih preprečili najmanj deset napadov.