c S

Norveška Breivika obtožuje, da je skušal iz zapora širiti svojo ideologijo

11.01.2017 13:42 Oslo, 11. januarja (STA) - Norveška, ki se je znašla na zatožni klopi zaradi nehumanega ravnanja z desničarskim teroristom Andersom Behringom Breivikom, je danes pred sodiščem poudarila, da je komuniciranje neonacističnega morilca z zunanjim svetom omejila, ker je ta po njeni oceni skušal svojo ideologijo širiti iz zapora.

To je država dala vedeti ob drugem dnevu prizivnega procesa, s katerim se pritožuje na lansko sodbo, po kateri je zaradi skoraj petih let, ki jih je Breivik v osami preživel v zaporu, kršila 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Norveški generalni tožilec Redrik Sejersted je danes pojasnil, da Breivik, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi, sledil scenariju, opisanem v 1500 strani dolgem, proti tujcem uperjenem manifestu, ki ga je objavil tik pred morilskim pohodom.

"Zaključil je fazo aktivnega bojevnika, sedaj pa si kot ideolog in pisec prizadeva za svoj projekt z vzpostavljanjem mreže. Žal obstajajo razlogi za prepričanje, da se njegov ideološki projekt odvija, kot je predvidel," je dejal Sejersted.

Sedemintridesetletni skrajnež je med drugim razmišljal, da bi kot sredstvo za širjenje svoje sovražne ideologije uporabil "romantične nacionalsocialistične male oglase", katerih vsebino ščiti Evropsko sodišče za človekove pravice. Tako je zapisal v pismu, ki so ga tako kot vso njegovo korespondenco prebrali uradniki v zaporu.

"Pisanje oglasov za zmenke imam dejansko za tako bedno dejavnost, da bi jo bilo treba kriminalizirati. A v poskusu, da skoraj za vsako ceno prebijem informacijsko blokado, preučujem poskus. Paradoksalno pa ni druge vrste besedila, ki je tako zaščiteno, kot so oglasi za zmenke," je Breivik zapisal avgusta 2015 v pismu podpornikom, njegove izseke pa je danes prebral generalni tožilec.

Tožilec je v uvodnem govoru poudaril tudi, da stroge pogoje, pod katerimi je zaprt Breivik, upravičujeta nevarnost, ki jo predstavlja, in potreba, da se mu prepreči postavitev mreže, ki bi lahko izvedla nove napade.

Prizivni postopek prav iz varnostnih razlogov sodišče v Oslu vodi v zaporu Skien na jugu Norveške, kjer je zaprt Breivik. Začel se je v torek, ko je Breivik zbrane po že stari navadi pozdravil z nacistično gesto.

Breivik je julija 2011 postrelil 69 ljudi, večinoma najstnikov, ki so bili zbrani na kampu laburistične mladine na otočku Utoya, še pred tem pa je v bombnem napadu pred vladnim poslopjem v Oslu ubil osem ljudi. Kot je dejal, je žrtve ubil, ker so zagovarjale večkulturno družbo.

Leta 2012 so ga obsodili na 21 let zapora, ki ga bodo lahko podaljševali, dokler bo veljal za nevarnega.