c S

V Mariboru želijo obveščanje o naseljevanju beguncev v zasebne prostore

11.01.2017 12:41 Maribor, 11. januarja (STA) - Mariborski mestni svetniki bodo na naslednji seji občinskega sveta med drugim razpravljali o namestitvi beguncev v zasebne namestitvene zmogljivosti v mestu. Na občini so namreč svetnike prosili, naj se opredelijo do mnenja, da občine ni potrebno obveščati o tem, čeprav je občina pristojno ministrstvo prosila za to.

Mariborska občina je namreč nedavno ministrstvo za notranje zadeve zaprosila za pojasnila glede namestitev beguncev v zasebne namestitvene zmogljivosti v mestu. Na ministrstvu so med drugim odgovorili, da te naselitve ne potekajo v njihovi organizaciji, pač pa si begunci z urejenim statusom stanovanja iščejo sami oziroma s pomočjo nevladnih organizacij.

Fištravec je danes z odgovorom državnega sekretarja Boštjana Šefica preko elektronske pošte seznanil vse mestne svetnike in ob tem spomnil, da se je Mestna občina Maribor do uporabe svojih kapacitet za namene namestitve prosilcev za mednarodno zaščito s sklepom mestnega sveta opredelila negativno, saj da nima na voljo ustreznih namestitev.

Ob tem na mestni občini ugotavljajo, da so se v mesto pred kratkim naselili ljudje, ki imajo v Sloveniji status begunca in s tem tudi dovoljenje za stalno prebivanje. Ker gre za mednarodno pravo, ga je Slovenija po mnenju mariborske občine dolžna spoštovati, pri tem pa dodajajo, da so begunci nastanjeni v zasebnih prostorih in ne v občinskih objektih.

Ker pa o teh naselitvah mariborska občina doslej ni bila seznanjena, je podžupan Zdravko Luketič zaprosil Šefica za ažurno informiranje lokalne skupnosti v primeru nastanitev beguncev pri zasebnikih, saj je to ena izmed alternativnih oblik nastanitve, ki jo imajo begunci na voljo.

Prejšnji teden so na občini prejeli odgovor državnega sekretarja, ki je med drugim zapisal, da z lokalnimi skupnostmi ves čas spodbujajo nenehen dialog ter jih pravočasno obveščajo o vseh aktivnostih za obvladovanje migracij. Ob tem pa je pojasnil, da v teh primerih ne gre za prosilce za mednarodno zaščito, ki so nastanjeni v azilnih domovih v Ljubljani in Logatcu, pač pa za ljudi, ki so si že uredili status begunca in imajo dovoljenje za bivanje v Sloveniji.

"Tako v Ljubljani kot v Mariboru že od leta 2007 delujeta integracijski hiši. V skoraj desetih letih v Mariboru ni bilo incidentov, sodelovanje lokalne skupnosti pa je več kot vzorno. Zato nas žalosti dejstvo, da se mnenje in odnos prebivalcev Maribora kljub temu spreminja na osnovi populističnega poročanja o posameznih dogodkih iz drugih evropskih držav," je zapisal Šefic.

Ob tem je Šefic mariborsko občino obvestil tudi o enoletnem pilotnem projektu nastanitve mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva, v katerega sta že od julija lani vključena dijaška domova v Postojni in Novi Gorici, zaradi naraščanja števila mladoletnikov pa je v medresorski obravnavi vlade predlog širitve projekta za deset ljudi tudi na mariborski dijaški dom. Za sprejem dodatnih desetih mladoletnikov se dogovarjajo tudi z vodstvom Srednje prometne šole Maribor.

Glede na nove informacije, ki so jih na občini prejeli s strani ministrstva, so mestne svetnike pozvali, da se opredelijo do omenjenega projekta ter do mnenja, da ni potrebno obveščati občine o nameščanju v zasebne kapacitete, pa tudi do dopisa državnega sekretarja in korektnosti obveščanja javnosti in občine s strani ministrstva za notranje zadeve.

Fištravec je ob tem tudi predlagal, da na naslednji seji mestnega sveta zaprosijo državnega sekretarja in svetnika SMC Andreja Špengo za pojasnila in seznanitev o novih aktivnostih z nastanitvijo beguncev v mestu.

Hkrati na Mestni občini Maribor meščane naprošajo za strpnost in tolerantnost, ob tem pa spominjajo, da v mestu vendarle že nekaj časa deluje tudi integracijski dom in odpira vrata tistim, ki se v Slovenijo zatečejo zaradi nuje in potrebujejo pomoč.