c S

Med žrtvami eksplozij v Afganistanu tudi pet diplomatov iz Združenih arabskih emiratov

11.01.2017 07:56 Kabul, 11. januarja (STA) - V vrsti eksplozij, ki so v torek pretresle nekatera afganistanska mesta, je bilo ubitih 56 ljudi, med njimi tudi pet tujcev, diplomatov iz Združenih arabskih emiratov. Slednji so bili med 13 žrtvami eksplozije v hiši guvernerja province Kandahar na jugu Afganistana, kjer je bil eksploziv skrit pod sedežno garnituro.

Do eksplozije je prišlo med srečanjem visokih predstavnikov delegacije iz ZAE in guvernerjem Kandaharja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žrtve iz ZAE so bili uradniki, ki so v Kandaharju sodelovali pri humanitarnih, izobraževalnih in razvojnih projektih. Talibani so odgovornost za napad zavrnili. Sicer pa je eksplozijo preživel veleposlanik ZAE v Afganistanu, ki jo je odnesel s poškodbami, napad pa je preživel tudi guverner.

Le dve uri pred tem so talibani izvedli dvojni napad blizu poslopja parlamenta v Kabulu. Samomorilski napad z avtomobiloma bombama je po navedbah policije zahteval najmanj 36 žrtev, 80 ljudi je ranjenih.

O samomorilskem napadu so v torek že zjutraj poročali tudi iz mesta Laškargah, prestolnice pokrajine Helmand, kjer je bilo po podatkih tamkajšnje policije ubitih sedem in ranjenih šest ljudi. Tudi za ta napad so odgovornost prevzeli talibani. Poudarili so, da je bilo tarča napada srečanje predstavnikov vojske in obveščevalnih služb.