c S

Napadi v treh afganistanskih mestih zahtevali skoraj 50 življenj

11.01.2017 08:31 Kabul, 10. januarja (STA) - V bombnih napadih v treh afganistanskih mestih, tudi prestolnici Kabul, je bilo danes ubitih skoraj 50 ljudi, sto pa je ranjenih, večinoma civilistov, poročajo tuje tiskovne agencije. Odgovornost za dva napada so prevzeli talibani, za napad na hišo guvernerja province Kandahar pa za zdaj še nihče.

Največ žrtev je zahteval dvojni napad blizu poslopja parlamenta v Kabulu. Samomorilski napad z avtomobiloma bombama je po navedbah policije zahteval najmanj 28 žrtev, od tega 22 civilistov. 43 ljudi je ranjenih.

Šef lokalne policije Ahmad Vali Sabori je povedal, da se je avtomobil, poln eksploziva, pozno popoldne po krajevnem času najprej razstrelil blizu poslopja parlamenta, nato pa je eksplodiral še drugi avtomobil bomba, potem ko so na območje prišle varnostne sile.

Odgovornost za napada so prevzeli talibani, ki so sporočili, da je bilo tarča napada vozilo afganistanske obveščevalne službe.

O samomorilskem napadu so že zjutraj poročal iz mesta Laškargah, prestolnice pokrajine Helmand, kjer je bilo po podatkih tamkajšnje policije ubitih sedem in ranjenih šest ljudi. Tudi za ta napad so odgovornost prevzeli talibani. Poudarili so, da je bilo tarča napada srečanje predstavnikov vojske in obveščevalnih služb.

Zvečer po krajevnem času je eksplodiralo tudi v hiši guvernerja province Kandahar na jugu Afganistana. V napadu je bilo ubitih 11 ljudi, osem, med njimi guverner Humadžun Asisi, je ranjenih. Po še nepotrjenih podatkih je bil eksploziv skrit pod sedežno garnituro. Odgovornosti za ta napad za zdaj ni prevzel nihče.