c S

Hrvaška diplomacija zavrača trditve slovenskih kolegov o kršitvi memoranduma z Mokric

11.01.2017 08:21 Zagreb, 10. januarja (STA) - Hrvaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je Hrvaška izpolnila obveznosti iz memoranduma o Ljubljanski banki, ki sta ga državi podpisali marca 2013 na Mokricah. Zavrnili so ponedeljkove trditve slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, da Hrvaška z nadaljevanjem postopkov proti Ljubljanski banki (LB) in NLB krši določbe iz memoranduma.

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve meni, da so "popolnoma neutemeljene" trditve slovenskega zunanjega ministrstva o tem, da je nadaljevanje postopkov proti Ljubljanski banki na hrvaških sodiščih kršitev memoranduma z Mokric.

"Hrvaška je v celoti izpolnila vse obveznosti, ki se jih je zavezala z memorandumom. Med drugim je zagotovila, da so hrvaške banke predlagale mirovanje postopkov," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so izpostavili, se je Slovenija zavezala, a ni pridobila soglasja LB o mirovanju postopkov, ki potekajo na hrvaških sodiščih, kar ima za neposredno posledico nadaljevanje teh postopkov na hrvaških sodiščih, so sklenili.

Tudi prejšnje hrvaške vlade so večkrat izpostavile, da so opravili svoj del obveznosti iz memoranduma s tem, ko so dali navodila bankam, te pa naprej svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, povezane z LB. O vsem so obvestili tudi pristojno sodišče.

Slovenska diplomacija je v ponedeljek opozorila, da Hrvaška ne upošteva memoranduma z Mokric, potem ko je v ponedeljek na zagrebškem sodišču potekala obravnava v enem od sporov, ki ga Privredna banka Zagreb (PBZ) vodi proti LB in Novi Ljubljanski banki (NLB).

Slovenska stran, je v svojem sporočilu zatrdila, da se je hrvaška vlada z memorandumom zavezala, da bo do končne rešitve tega vprašanja zagotovila ustavitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami začeli Zagrebačka banka (Zaba) in PBZ. Zavezala se je tudi, da se z namenom reševanja navedenega vprašanja ne bodo začeli novi sodni ali drugi postopki v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami.

"Slovenija je svoj del obveznosti izpolnila, Hrvaška pa ne. Memorandumu namreč ne priznava statusa mednarodne pogodbe, s čimer želi onemogočiti prekinitev (stay) sodnih postopkov za nedoločen čas, kar je v nasprotju z dogovori med državama," so dodali.

Poudarili so, da se je slovenska vlada v memorandumu zavezala, da bo po podpisu na Mokricah začela postopek ratifikacije pogodbe o pristopu Hrvaške k EU.

PBZ in Zaba sta med letoma 1994 in 1996 vložili 27 tožb proti LB in NLB zaradi deviznih prihrankov nekdanjih varčevalcev zagrebške podružnice LB, ki so prenesli svoj denar na hrvaške banke, ki so jih potem tudi poplačale.

Po slovenskih virih gre za približno 76.000 hrvaških državljanov, ki so na 25 hrvaških bank prenesli 545 milijonov nekdanjih nemških mark (272,5 milijona evrov) deviznih prihrankov. Največ denarja sta izplačali PBZ in Zaba - 129 milijonov nemških mark (64,5 milijona evrov) in 188 milijonov nemških mark (94 milijonov evrov).

Nekatere primere so medtem združili, tako da poteka še 15 postopkov na hrvaških sodiščih.