c S

Preložena še druga odškodninska obravnava proti Verbundu

10.01.2017 15:31 Maribor, 10. januarja (STA) - Potem ko je 1. decembra zaradi poskusa mediacije z mariborsko občino odpadla prva v seriji pravd proti avstrijskemu energetskemu podjetju Verbund na slovenskih sodiščih, je enaka usoda doletela tudi za danes načrtovano pravdo z zavarovalnico Generali. Oškodovanci sicer terjajo odškodnine zaradi povzročene škode po poplavah Drave novembra 2012.

Zavarovalnica Generali od Verbunda terja okoli 330.000 evrov, ki jih je zaradi povzročene škode morala izplačati svojim zavarovancem. Kot so za STA pojasnili na mariborskem sodišču, je tožeča stran 19. decembra vložila obsežno pripravljalno vlogo na 66 straneh, skupaj z 82 sklopi dokazil o nastali škodi posameznih oškodovancev, ki jim jo je povrnila zavarovalna hiša.

Omenjeno vlogo je sodišče skupaj z dokazili dva dni pozneje posredovalo Verbundu kot toženi stranki in ga pozvalo, da v roku 30 dni poda odgovor nanjo. Ker se omenjeni rok še ni iztekel, so prvi narok za glavno obravnavo preložili na 28. februar. V zvezi z odškodninskimi tožbami zoper Verbund so za zdaj že sklicane tudi obravnave 7., 14. in 16. februarja ter 3. in 10. marca.

Avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi naj bi bil po mnenju tožnikov v veliki meri kriv za škodo ob poplavah, saj je z nenadnim izpustom prevelikih količin vode iz akumulacijskih jezer povzročil razlivanje Drave po večjem delu njenega toka v Sloveniji. Takratne poplave so povzročile za okoli 100 milijonov evrov škode, pravdo proti Verbundu pa je sprožila tudi država, vendar na pravobranilstvu višine zahtevka ne razkrivajo.

Za tožbo se je odločila tudi mariborska mestna občina, ki zaradi precejšnje škode na javni infrastrukturi, predvsem poškodb nekaterih cest, terja 650.000 evrov. Decembrski narok je bil preklican, kmalu pa bo jasno, ali je bil poskus mediacije resna namera Verbunda ali pa gre zgolj za dodatno zavlačevanje.

Če se bo izkazalo za slednje, se bodo na mariborskem, ptujskem in slovenjgraškem sodišču začela številna podobna sojenja, pri katerih bodo oškodovanci zagotovo med dokazi dosledno navajali že pred tremi leti izdelano hidrološko analizo okoljskega ministrstva, ki je potrdila, da naj bi prav neprimerne odločitve Verbunda izdatno prispevale k poplavnemu valu Drave.

Časnik Večer je pred časom pisal, da skupni znesek tožbenih zahtevkov na vseh treh sodiščih znaša okoli 103 milijone evrov, samo zahtevki pred mariborskim sodiščem so vredni 93 milijonov evrov. Pri tem velja omeniti, da vsi oškodovanci odškodnine ne uveljavljajo pred slovenskimi sodišči, saj so se nekateri za tožbe odločili pred avstrijskimi, kjer jih zastopajo avstrijski odvetniki.