c S

Pahor Van der Bellnu predstavil Ljubljansko pobudo

10.01.2017 14:42 Dunaj, 10. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se danes mudi na obisku na Dunaju, kjer se je sešel z novoizvoljenim avstrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellnom. Govorila sta o odnosih med državama in stanju v EU ter ugotovila, da se v veliki meri strinjata. Pahor je Van der Bellnu tudi izročil izvod Ljubljanske pobude in avstrijski predsednik jo je podprl.

Van der Bellen je v izjavi po pogovorih poudaril, da so odnosi med Slovenijo in Avstrijo tradicionalno odlični, pri čemer je še posebej izpostavil gospodarsko sodelovanje. S slovenskim kolegom sta po njegovih besedah odločena, da bo tako tudi v prihodnje.

Avstrija je za Slovenijo prva neposredna tuja naložbenica, še pred Nemčijo in Italijo, je še izpostavil Van der Bellen in se zavzel za nadaljevanje gospodarskega sodelovanja v prijateljskem duhu.

Govorila sta tudi o stanju Evropske unije in v tem okviru je slovenski predsednik avstrijskemu predal izvod pred dnevi podpisane Ljubljanske pobude za začetek procesa za sprejem nove ustave povezave. Van der Bellna je pobudo podprl in jo namerava preštudirati.

Po njegovem mnenju bi morala EU o tej pobudi resno razpravljati, "saj tako, kot je sedaj, očitno ne gre več naprej". Pri tem je avstrijski predsednik omenil "nešteto težavnih razmer", s katerimi se sooča unija, pri čemer se je po lastnih besedah želel izogniti besedi kriza.

Pahor pa je izrazil zadovoljstvo, da imata z Van der Bellnom sorodna, proevropska stališča in dodal, da mu bo v veliko veselje, če bo Ljubljanski pobudi posvetil nekaj pozornosti.

Kot je ob tem še pojasnil Pahor, je njeno bistvo to, "da ne moremo samo mirno opazovati tistih, ki govorijo o razkroju EU, ampak jim moramo ponuditi alternativo, in to je EU, ki je učinkovita, uspešna in ki odraža upanja velike večine Evropejcev".

Predsednika sta govorila tudi o sosedskih odnosih in ob tem o vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško, o čemer odloča arbitražno sodišče, je povedal Van der Bellen. Pahor pa je dejal, da se evropska ali zunanja politika začenjata v odnosih s sosedi, "ki jih ima Slovenija ta hip bolj ali manj urejene".

"A še naprej si je treba prizadevati za to, da bi med voditelji držav obstajalo zaupanje, da tudi vprašanja, ki še niso dokončno rešena, rešimo po mirni poti, v dobrososedskem duhu," je dodal slovenski predsednik.

"Če kdaj, potem sem v teh okoliščinah evropske in svetovne politike prepričan, da si moramo zlasti sosednji narodi in države zaupati, se medsebojno podpirati in razumeti. In zelo aktivno ustvarjati ozračje sodelovanja, ker edino tako lahko našim državam in narodom zagotovimo mir in varnost," je še poudaril.

Z Van der Bellnom sta se dotaknila tudi odnosov med EU in Rusijo ter med EU in Turčijo ter težav, ki so povezane s tem, pa tudi razmer na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, tudi v luči beguncev, ki prihajajo o tam, sploh glede na to, da to vprašanje po Pahorjevih besedah še ni zadovoljivo rešeno. Govora je bilo tudi o Zahodnem Balkanu.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da imata z novoizvoljenim avstrijskim kolegom pri večini vprašanj zelo sorodne poglede. Van der Bellen je ob Pahorjevem obisku dobil vabilo za obisk Ljubljane, ki ga bo uresničil po prisegi, torej ko bo formalno postal predsednik. Prisega je predvidena 26. januarja.

Van der Bellen je ob tem še povedal, da bo že predvidoma maja potekalo prihodnje tristransko srečanje med Slovenijo, Avstrijo in Hrvaško. Točen datum po besedah Van der Bellna še ni določen, tako kot tudi kraj ne, bo pa srečanje zagotovo v Avstriji.

Slovenski predsednik ima danes na programu še srečanje z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom.