c S

Evropska komisija s svežnjem ukrepov za lažje zagotavljanje storitev v EU

10.01.2017 14:44 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Evropska komisija je predstavila sveženj ukrepov, s katerimi želi podjetjem omogočiti lažje zagotavljanje storitev v EU. Med drugim predlaga uvedbo nove e-izkaznice, ki bi poenostavila elektronski postopek ponudnikom poslovnih in gradbenih storitev ter olajšala izpolnjevanje upravnih formalnosti, ki so potrebne za opravljanje storitev v tujini.

Nov zagon za storitveni sektor bo koristil potrošnikom, iskalcem zaposlitve in podjetjem ter spodbujal gospodarsko rast v Evropi, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na predstavništvu komisije v Sloveniji.

Štiri glavne pobude komisije poleg evropske storitvene e-izkaznice vključujejo še oceno sorazmernosti nacionalnih predpisov o poklicnih storitvah, smernice za nacionalne reforme na področju regulacije poklicev ter izboljšanje priglasitve osnutkov nacionalnih zakonov o storitvah.

Ocena sorazmernosti nacionalnih predpisov o poklicnih storitvah je po mnenju komisije potrebna, ker je približno 22 odstotkov evropske delovne sile zaposlenih v poklicih, za opravljanje katerih se zahtevajo posebne kvalifikacije. S predpisi kvalificiranim kandidatom pa se lahko po besedah komisije nerazumno otežuje dostop do delovnih mest. Komisija predlaga, da se pojasni in poenostavi način, kako bi morale države pred spremembo predpisov opraviti celovit in pregleden preskus sorazmernosti.

Komisija ponuja tudi smernice o potrebah po nacionalnih reformah na področju regulacije poklicnih storitev z velikim potencialom na področju rasti in zaposlovanja. Države članice komisija poziva, da ocenijo, ali poklicne zahteve izpolnjujejo zastavljene nacionalne cilje na področju javne politike.

Glede priglasitve osnutkov nacionalnih zakonov o storitvah pa komisija predlaga izboljšave tega mehanizma, da bi bil postopek hitrejši, učinkovitejši in preglednejši.

Evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbieta Bienkowska je ob predstavitvi ukrepov pojasnila, da storitve predstavljajo dve tretjini gospodarstva EU in ustvarijo 90 odstotkov novih delovnih mest, vendar pa enotni trg na področju storitev ne deluje dobro. "Danes dajemo storitvenemu sektorju nov zagon, s katerim bo Evropa postala svetovno vozlišče za zagotavljanje, kupovanje in razvijanje novih storitev," je poudarila.